Journalisten Oleg Kasjin brutalt misshandlad

Олег Кашин

Den 30-årige journalisten på tidningen ”Kommersant” Oleg Kasjin blev överfallen och brutalt misshandlad utanför sitt hem natten till lördag. Två okända män stod och väntade på honom med en blombukett när han kom hem. Gårdskarlen blev vittne till misshandeln. En granne till Kasjin, artisten Elena Pogrebizjskaja, skriver på sin blogg att det hela enligt gårdskarlen var ett beställningsjobb som varit noga planerat och att Kasjin blev brutalt misshandlad med ett tillhygge. Kasjin ådrog sig bland annat hjärnskakning, käkfrakturer, benbrott och flera fingrar krossade. Han ligger nu nedsövd på ett av Moskvas sjukhus. Läget bedöms som allvarligt men stabilt. Att dådet utförts med syfte att skrämma Kasjin, och givetvis också andra kritiskt granskande journalister, till tystnad verkar tämligen glasklart. Kasjin blev inte rånad (han fick behålla både mobiltelefon och plånok), bara halvt ihjälslagen.

”Förrädarjournalist”
Oleg Kasjin har specialiserat sig på att bland annat bevaka oppositionella grupper, vilket uppenbarligen gjort honom obekväm i maktens korridorer. Den 11 augusti skrev maktpartiet Enade Ryssland ungdomsförbund ”Molodaja Gvardija” (”Unga gardet”) på sin hemsida att Kasjin kommer att straffas för att han bland annat intervjuat en av dem som deltog vid de våldsamma protesterna mot ett motorvägsbygge genom en skog utanför Moskva. Enligt unggardisterna består Kasjins brott i att han intervjuat aktivisten ”utan att ha uppfyllt sin medborgerliga plikt och rapporterat honom till myndigheterna”.

Hatartikeln har den uppfordrande rubriken ”Förrädarjournalisterna måste straffas” och pryds med en bild på Kasjin där han ser ut som en brottsling. Bilden har också stämplats med texten ”будет наказан” (kommer att straffas).

Idag säger sig dock unggardisterna ta kraftigt avstånd mot attacken på Kasjin. På sin hemsida skriver en av organisationens talesmän att man är ”mycket upprörd över detta barbariska brott och att de hoppas att Kasjin snart tillfrisknar”. Som av en händelse har också bilden som uppmanar till att Kasjin ska straffas tagits bort från den gamla artikeln. Det behöver naturligtvis inte vara unggardisterna som ligger bakom misshandeln, men exakt hur hade de egentligen tänkt att ”förrädarjournalisten” skulle straffas?

Två olika utredningar
Rysslands president Medvedev skriver idag på Twitter att han uppmanat riksåklagarämbetet att sätta fallet under särskild bevakning. Medvedevs twitterinlägg har i skrivande stund ”retweetats” 97 gånger. Fallet ska också ha blivit tilldelat en av Moskvas bästa utredare. En förundersökninhgg om mordförsök har inletts Men ryska journalistförbundet har samtidigt meddelat att de inlett en egen undersökning, vid sidan av myndigheternas utredning. Minns mordet på journalisten Anna Politkovskaja 2006, vars mördare fortfarande är på fri fot. Krav på en ordentlig utredning framfördes också av bland annat journalister och bloggare vid en spontan manifestation under söndagen utanför Moskvas polishus. Demonstranterna krävde bland annat att myndigheterna gör allt för att ställa både utförare och beställare till svars.

Oleg Kasjins kollegor, redaktionen på Kommersant, skriver på tidningens hemsida att det inte råder någon tvekan om att attacken på deras kollega var professionellt utförd och att det utförts på grund av på Kasjins verksamhet som journalist:

”Нет сомнений в том, что избиение нашего товарища связано с его профессиональной деятельностью. Преступники знали, на кого нападают и за что нападают.”

”Det råder ingen tvekan om att misshandeln av vår kamrat har kopplingar till professionell verksamhet. Gärningsmännen viste vem de attackerar och varför.”

Överfallet på Kasjin är den åttonde händelsen bara i år där journalister blivit attackerade i Ryssland, enligt RIA Novosti. Jesper Bengtsson, ordförande för Reportrar utan gränser, beskriver på sin blogg situationen i Ryssland så här:

Sedan muren föll för 20 år sedan har det dödats fler journalister i Ryssland än någon annan stans. Jag vill verkligen inte göra som jan Björklund och hota med ryssen för att motivera ökade försvarsanslag. Detta är ett helt annat sorts problem. Det avgörande är att Sverige och EU inte glömmer bort pressfriheten när man förhandlar med ryska företrädare. Låt frågor om mänskliga rättigheter vara en självklar del av handelspolitik, miljöpolitik, försvarsfrågor och andra områden där Ryssland och EU har utbyte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s