Över 300 ryska journalister dödade

TT har idag skrivit en bra artikel om läget för journalister i dagens Ryssland. Över 300 journalister har dödats sedan 1991 och de flesta fallen är ouppklarade.

Mycket information om den brutala misshandeln av den kände journalisten Oleg Kasjin finns här.

En annan källa jag kan rekommendera är journalisten och bloggaren Kalle Knivilää som skriver om attacken mot Kasjin i en artikel i Sydsvenskan.

Jag kan också konstatera att journalisten Michail Beketov enligt TT fick sin dom på onsdagen. För några år sedan slog han larm om att beslutsattarnas egenintressen gjorde att miljöhänsyn kördes över vid motorvägsbygget i Chimki:

”Beketov fick sin bil sönderbränd och sin hund ihjälslagen med basebollträn men upprepade ändå sina anklagelser. Då stämdes han av borgmästare Vladimir Streltjenko och döms nu till drygt 1 000 kronor i böter för förtal.

Att Beketov däremellan misshandlades så grovt att han i dag är rullstolsburen och hjärnskadad bevekade inte Streltjenko att dra tillbaka sin stämning. Domaren beslutade ändå att journalisten slipper betala, på grund av den långa tid som processen tagit.”

Rysk rättvisa i ett nötskal.

En reaktion till “Över 300 ryska journalister dödade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s