Stoppad av milisen?

Den ryska polisen ska byta namn från ”Militsija” till ”Politsija”. Det som ett led i en stor reform som polisen ska genomgå. Jag minns att när jag för första gången var i Ryssland och såg poliser tyckte att det var lite roligt att ”milisen” var ute och patrullerade. Ordet ”Politsija” använder redan vid tiden före Sovjetunionen, men efter oktoberrevolutionen 1917 beslöt bolsjevikerna att byta namn eftersom man ansåg att ordet var förknippat med den gamla tsarmakten. ”Militisija” ansågs mer folkligt. Det har ju dock lett till en komiska missförstånd (som i mitt fall) där människor gjort sig lustiga över att ha ”blivit stoppade av milisen”. Nej, det blev du inte, det var polisen som stoppade dig!

Om namnbytet kommer att återupprätta det usla förtroendet för rysk polisen är dock tveksamt. Polisen förknippas med korruption och godtycklig våldsanvändning och i en enkätundersökning svarade var fjärde tillfrågad ryss att de sympatiserar med gänget som dödat en polis och skadat minst tre. Nyligen arresterade polisen drygt 100 personer som demonstrerade för rätten att demonstrera i St Petersburg, läs mer om det i ett tidigare blogginlägg.

”Militsija” och ”Polititsija” – skillnader (på ryska)

Video från presskonferensen där reformen presenterades: (på ryska)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s