Aktieinnehav inget för vitryska presidentkandidater

Om en månad är det val i Vitryssland. Ett dråpligt exempel på vitrysk byråkrati inför valet är följande: En av presidentkandidaterna, Njakljajeu, fick lite problem när han skulle registreras hos centrala valkommissionen CEC. Kandidaterna är skyldiga att redovisa sin inkomst, fastighets- och aktieinnehav. CEC påpekade då att Njakljajeu missat att redovisa just ett aktieinnehav. Men efter att hans företrädare konstaterat att värdet på aktierna uppgick till hisnande 60 vitryska rubel (0,15 svenska kronor) visade sig kommissionens ordförande Jarmosjyna generös och föreslog för de övriga ledamöterna att ha överseende med motiveringen: ”sånt händer – man glömmer”. Njakljajeu blev därmed registrerad. Vilken tur! 😉

Totalt ställer inte mindre än 10 kandidater ställer upp i presidentvalet, en av dem förstås nuvarande presidenten Aleksandr Lukasjenka. Intressant är att i en nyligen genomförd oberoende opinionsundersökning har stödet för Njakljajeu ökat markant. Det är också riktigt många, hela 32 procent, av de svarande som känner till att han kommer att delta i presidentvalet. Det känns ju som en riktigt bra siffra med tanke på medieklimatet i Vitryssland där oppositionella lyser med sin frånvaro!

Sveriges ambassadör i Vitryssland, Stefan Eriksson, kommer att delta i ett seminarium om situationen i Vitryssland på ABF Stockholm den 26 november. Där deltar också rysslandsbloggaren Amanda Lövkvist. Så här sammanfattar ABF och Palmecentret situationen inför valet:

I årets presidentval har tio andra kandidater ställt upp för att utmana Lukasjenkas styre men deras utsikter att vinna är små. Parlamentsvalet 2004 och presidentvalet 2006, då Lukasjenka återvaldes för en tredje mandatperiod efter att ha genomfört en folkomröstning som ändrade på konstitutionen, har präglats av valfusk. Den slutsats som de flesta oberoende bedömare dragit av årets valkampanj är att den på inget väsentligt sätt kommer att skilja sig från tidigare val. Lukasjenka själv hävdar att valen i Vitryssland alltid har genomförts på ett demokratiskt sätt, och att det kommande valet kommer att bli ”ännu mer öppet och demokratiskt” än tidigare val.

Läs mer på Belarusbloggen.

2 reaktioner till “Aktieinnehav inget för vitryska presidentkandidater

  1. Jag känner några vitryssar som säger att folk utanför gränserna helt missförstår situationen. De flesta där gillar Lukasjenko och de föredrar att ha ”en stark man” vid makten. Så Lukasjenkos segrar verkar skumma från vårt perspektiv, men för dem är det inget märkligt. De tycker inte att västeruropeisk demokrati skulle fungera i deras situation och vill undvika den kaos och fattigdom som inträffat i Ryssland osv.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s