Guds leende i Odessa

Jag såg nyligen en bra film som jag vill tipsa om. Den heter ”Guds leende” (på ryska ”Улыбка бога”) och handlar om studenten Alan Alsjanskij, bosatt i Chicago, som reser till Odessa för att uppfylla sin morfars önskan om att hämta hem dennes gamla katt.

Väl i Odessa besöker han de urgamla kartakomberna (Odessa har världens längsta katakomsystem som partisanerna använde i stridena mot tyskarna under andra världskriget) och hamnar mitt i en tidslabyrint. Bland annat reser han tillbaka till 50-talet och är med om alla möjliga konstiga händelser.

Det är en väldigt underhållande film med många dråpliga karaktärer och situationer! Dessutom passar filmen utmärkt för den som vill ha en sightseeing-tur i Odessa, den stora hamnstaden i södra Ukraina vid Svarta havets strand.

Ingången till katakomberna utanför Odessa. Katakomberna har verkligen en central roll i filmen, något som jag själv uppskattade eftersom jag tyckte det var ett av de mest intressanta sevärdheterna jag besökte när jag själv var i Odessa i somras. Filmen baseras på boken ”Рыжий город” (”Den rödhåriga staden”) skriven av den odessitiske författaren Georgij Golubenko.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s