Angående valet i Vitryssland

Det vitryska valet rycker ju allt närmare. Den 19 december är själva valdagen, men förtidsröstningen inleds redan tisdagen den 14 december. Den sittande presidenten Aleksandr Lukasjenka har i vanlig ordning uttalat sig om att valet kommer att bli ”fritt om demokratiskt”. Intressant att notera är då det som Östgruppens ordförande Martin Uggla skriver på Belarusbloggen, att rektorn på ett statligt universitetet kallade studenterna till möte där han uppmanade dem att rösta på just Lukasjenka, ”eftersom allt gott här i landet har uppnåtts under dennes tid vid makten”. Det är svårt att tänka sig att en rektor i Sverige skulle göra något liknande och uppmana studenterna att rösta på Fredrik Reinfeldt, men tanken är ju rätt underhållande. 🙂

Uggla skriver också att rektorn uppmanade studenterna att förtidsrösta, helt enkelt eftersom förtidsrösterna kontrolleras av regimtrogna funktionärer utan att oberoende observatörer har någon möjlighet att kontrollera att det går rätt till. Strålande!

Värt att notera är också vad Sveriges ambassadör i Minsk skriver i sitt senaste nyhetsbrev. Under en direktsänd valdebatt i statliga tv:n deltog alla oppositionskandidater, men president Lukasjenka deltog inte (vilket väl ingen heller trodde att han skulle göra). Anmärkningsvärt är också hur programledarna, enligt ambassadören, hela tiden försökte misskreditera oppositionskandidaterna. Ett exempel: när den främste oppositionsrepresentanten Njakljajeu efter sitt inledningsanförande tågade ut ur studion som en protest mot att Lukasjenka inte deltog i debatten blev han hånad av programledarna, som menade att Njakljajeu tyckte att en tom pulpet var bättre än hans egen närvaro!

Det verkar i alla fall inte saknas människor som stödjer oppositionen. Ett möte i centrala Minsk för två av de främsta oppositionskandidaterna samlade enligt uppgift mellan 2000 och 3000 personer.

Mer om det vitryska valet.

En reaktion till “Angående valet i Vitryssland

  1. Pingback: World Spinner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s