Rädda landet – göm farmors pass!

Den vitryska regminen saknar humor. Det är extra tydligt så här inför dagens presidentval. Ett par personer gjorde en underground-film med namnet ”Göm farmors pass” som bygger på en gammal skämtsam föreställning i Sovjetunionen att gömma de äldre generationernas pass för att de inte ska kunna rösta och för att landet på så sätt ska nå en politisk förändring. I filmen försöker två av Lukasjenkas valarbetare övertyga en äldre kvinna att att rösta på presidenten. Kvinnan uppmanas hämta sitt pass för att hennes röst ska kunna registreras på stående fot. Kvinnans barnbarn, som ser alltihop, blir förskräckt och gömmer snabbt undan farmoderns pass!

Jag tycker filmen är helt underbar och ett tecken på den lysande humor som trots allt finns i Vitryssland. Men den har fått stora konsekvenser. De personer som gjorde den drygt tre minuter långa filmen har i efterhand fått problem med den vitryska säkerhetstjänsten KGB (ja, den heter faktiskt så fortfarande) och blivit uppsagda från jobb och studieplatser.

Filmen har fått stor spridning, bland annat på Youtube. Se den här:

Hela Fredrik Wadströms radioreportage finns att lyssna till här.

En reaktion till “Rädda landet – göm farmors pass!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s