Minsk: Presidentkandidaten Neklajev är vid liv

Över en vecka efter oroligheterna i Minsk då flera journalister, demonstranter och presidentkandidater fängslades har oppositionsledaren Neklajev (på vitryska Njakljajeu) äntligen fått träffa sina advokater. Mötet ägde rum i KGB:s fängelse i går, skriver naviny.by.

Efter mötet sa en av advokaterna, Tamara Sidarenka, i ett uttalande att Neklajev lider av huvudvärk men inte verkar ha ådragit sig några allvarliga komplikationer av misshandeln.

Neklajev fick inte träffa sina advokater i enrum utan mötet ägde rum i samband med ett polisförhör hos säkerhetstjänsten KGB. I samband med mötet/förhöret förnekade också Neklajev att han skulle behandlas illa i fängelset, vilket ju knappast kan tas för en tillförlitlig uppgift då KGB-män fanns närvarande i rummet.

Mötet kom till stånd efter att Neklajevs fru vädjat om att KGB skulle visa upp hennes man, bland annat för att det funnits rykten om att han inte längre skulle vara i livet. Det har bland anat spekulerats i att Neklajev skulle ha drabbats av hjärtinfarkt i fångenskapen och att KGB därför inte velat visa upp honom. Vid mötet ska Meklajev ha sagt att han skickat sju brev till sin fru från fängelset men inte ett enda har kommit fram. Han ska också ha blivit glad över att höra om omvärldens stöd för honom.

Neklajev blev ju brutalt misshandlad av kravallpolis på kvällen den 19 december när han var på väg till demonstrationen tillsammans med sitt följe. Senare samma kväll kom polisen till sjukhuset och tog honom med sig. I efterhand har vittnen berättat hur de sett okända män återvända till den bil som Neklajev och hans följe använde sig av för att placera ut vapen. Detta har sedan uppmärksammats i statlig vitrysk tv som en del i regmiens propaganda.

Det är fortfarande oklart vad som väntar Neklajev och de andra fängslade presidentkandidaterna, men de riskera mångåriga fängelsestraff.

Ryssbloggen: En diktatur visar sitt rätta ansikte.

Lukasjenko – förloraren.

Angående valet i Vitryssland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s