Ryssland och Estland bråkar om euromynt

Striden om gränsdragningen mellan Ryssland och Estland blossar upp då och då. Nu senast i samband med Estlands inträde i EMU och övergången till euron. Kartan över Estland på baksidan av det estniska euromyntet har nämligen rört upp heta känslor i Ryssland. Det är nämligen så att en bit av Ryssland, som tidigare tillhörde Estland, verkar finnas på kartan. Det handlar om två smala landsremsor i västra Ryssland, Petjor och Zanarovja, som tillhörde Estland före 1944.

Den ryska tidningen Komsomolskaja Pravda skräder inte orden utan hävdar att Estland har ”erövrat” en bit av Ryssland. Tidningen beskriver situationen som, ”fullständigt skandalös” och menar att det varit bättre om ”esterna hade avbildat fikonlöv vända mot Ryssland på sina mynt”. Striden började med att en jurist från den stora gruppen etniska ryssar i Estland ifrågasätte varför kartan avbildats som den gjorts på euromyntet. I ett svar har den estniska centralbanken lugnt hänvisat till ”konstnärlig frihet”, banken menar att kartan återspeglar konstnärens åsikt om var gränsen mellan de båda länderna går.

Kartbilden har på kort tid blivit hett omdiskuterad på estniska debattforum där de flesta verkar tycka att gränsen, såsom den avbildas på euromyntet, är den rätta. Själv tycker jag alltihop är rätt löjeväckande. Eller som radiostationen Echo Moskvy skriver, att det faktiskt ”handlar om en tiondels millimeter och att det på en så liten bild är svårt att slå vakt om alla proportioner”.

En reaktion till “Ryssland och Estland bråkar om euromynt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s