Europas sista diktator svärs in som president – igen

I går installerades Alexandr Lukasjenka formellt för ännu en presidentperiod i Belarus (Vitryssland). Under stort pompa och ståt i direktsänd stats-tv promenerade Europas sista diktator in i ”Republikens palats” i centrala Minsk, tillsammans med sin son Kostja, för att låta sig installeras som president. Lille Kostja syns övrigt vid sin fars sida i alla officiella sammanhang. Det är tydligt att Lukasjenka är noga med att visa folket vem som ska ta över landet så småningom.

Centala valkommissionens ordförande Lidzija Jarmosjyna började med att högtidligt förklara att det är ”folkets vilja” att välja Lukasjenka för ytterligare en presidentperiod. Sedan la Lukasjenka handen på den vitryska konstitutionen och lovade bland annat ”att troget tjäna folket” och att ”respektera och skydda mänskliga rättigheter”. Se ett utdrag av farsen här (på ryska):

Samtidigt fortsätter statliga medier att producera regimens version av vad som hände den 19 december förra året. Det finns dock en annan film som nu sprids i rask takt på nätet som är gjord av oberoende journalister och som visar vad som verkligen hände (med engelsk text):

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s