”Jag ska döda er alla!”

Vid halv tre-tiden svensk tid gick en man in på Domodedovo-flygplatsen i Moskva och utlöste en väskbomb alldeles vid caféet i ankomsthallen för internationella flygningar. Enligt ett vittne skrek självmordbombaren ”jag ska döda er alla!” innan han sprängde sig själv.

Minst 31 människor dog, kanske 35 enligt vissa medier och 180 skadades enligt RIA Novosti. Delar av självmordsbombaren har hittats och polisen beskriver honom som mellan 30 och 35 år och hemmahörande i norra Kaukasus.

Moskvaborna har tvingats vänja sig vid terrorattentat. Så sent som i mars förra året skakades Moskvas tunnelbana av två explosioner, utlösta av två kvinnliga självsmordbombare. Minns också bland annat händelsen 2002 när tjetjenska rebeller tog gisslan i en teater i Moskva och 170 personer miste livet. Det är bara några exempel på händelser där människor dödats eller blivit svårt skadade.

Själv satt jag på ett tåg mellan Petrozavodsk och Moskva 2007 när en bomb briserade riktad mot ett snabbtåg på sträckan Moskva-St Petersburg. Inga dödsoffer rapporterades den gången och det enda jag märkte av händelsen var att tåget jag färdades med drabbades av en kraftig försening på flera timmar innan det nådde Moskva.

Händelsen nu på Domodedovo kommer ytterligare att trappa upp de hätska stämningarna som finns i det ryska samhället mot människor med ”kaukasiskt utseende”. Under lång tid har främlingsfientliga krafter vädrat morgonluft och det mycket på grund av ungdomsorganisationer som ”Nasji” (de våra), som ärstarkt kopplat till maktpartiet ”Enade Ryssland”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s