Beketovs advokat i Stockholm

I kväll var jag på ett mycket välbesökt seminarium på Global bar i Stockholm angående situationen för journalister i Ryssland. Medverkade gjorde bland annat Andrej Stolbunov, advokat åt journalisten Michail Beketov, som misshandlades grovt efter att ha anklagat de lokala myndigheterna för korruption och kampanjat mot den nya motorvägen genom Chimki-skogen i sin tidningen Chimkinskaja Pravda. I dag är Beketov ett vårdpaket. Han har tvingats amputera ett ben, har förlorat flera fingrar och läkarna har tvingats operera bort en del av hans hjärna.

Enligt hans advokat har dock Beketovs tillstånd förbättrats något. Han håller på att lära sig att gå igen och har börjat kunna uttrycka enstaka ord.

Lottie Cronestrand på TV4Nyheterna gjorde ett reportage om besöket med fokus på Michail Beketov och riskerna för ryska journalister. Se det här.

TV4:s Stefan Nieminen har tidigare träffat Michail Beketov i sitt hem. Se det inslaget här.

Inbjuden till seminariet var också journalisten Irina Vorobieva som arbetar på radiostationen Echo Moskvy. Det är en av få medier i Ryssland som bedriver en någorlunda fri journalistik. De flesta medier, och i synnerhet de statligt kontrollerade tv-kanalerna är fulla av självcensur och rapporterar bara myndigheternas bild. Vorobieva citerade en annan journalist, Parfjonov, för att beskriva situationen i ryska nyhetsmedier. Parfjonov höll ett tal i direktsänd tv där han gick till hårt angrepp mot sina kollegor i journalistkåren som han anklagade för att sitta i maktens knä. Han sa bland annat att ryska medier ”inte producerar nyheter utan gammligheter”, för att översätta direkt från ryska.

En seminariedeltagare frågade Irina Vorobieva varför hon tror att Echo Moskvy kan göra så bra journalistik, stationen ägs ju trots allt av statliga Gazprom. Hon svarade att det kanske beror på att myndigheterna vill ha något att visa upp när väst talar om att det inte finns några fria medier i Ryssland. Hon ville dock också försöka ge en någorlunda ljus framtid för journalistiken i Ryssland. Yngre människor i Ryssland är i dag väldigt aktiva på sociala medier som Twitter och Facebook och det gör att de inte bara har ”gammalmedia” som nyhetskälla och kan genomskåda den statliga propagandan. Problemet är dock att en mycket stor grupp, främst äldre, fortfarande bara har TV som enda källa till information.

3 reaktioner till “Beketovs advokat i Stockholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s