Sibirisk kampsport är som humle

Dmitrij Skogorev

Har du hört talas om sibirskij vjun? Nej, jag tänkte väl det. Det är en relativt okänd rysk kampsport (eller kampkonst som utövarna vill kalla det). Nyligen hölls ett prova på-seminarium i Stockholm med Dmitrij Skogorev, en rysk specialpolis från Novosibirsk, som i dag är frontfigur för rörelsen. Sibirskij vjun betyder ungefär ”sibirisk humle” och syftar på att humle är en växt som ger vika och går förbi sina hinder – precis som den som utövar sporten. Systemet, som även kallas RMA (Russian Martial Arts), utvecklades under Sovjettiden av bland annat den militära underrättelsetjänst GRU och var hemlig fram till Sovjetunionens sammanbrott.

Rysk ”fistfighting”
I dag kan man träna sibirskij vjun på tre platser i Sverige – i Stockholm, Lycksele och Skåne. Den första svenska klubben grundades i Lycksele av läkaren Igor Zadonsky som fortfarande är aktiv och brinner för systemet. Han vill beskriva systemet som en blandning mellan modern närkamp och traditionell rysk ”fistfighting”. Meningen är att man ska avstyra en attack genom att använda motståndarens egen kraft. En sak som skiljer sibirskij vjun från andra kampsporter är att det inte finns något graderingssystem att man inte heller kan tävla.

Här finns ett inslag som SVT-reportern Berno Jonsson gjorde om sibirskij vjun i Västerbottensnytt när Skogorev besökte Lycksele för något år sedan:

2 reaktioner till “Sibirisk kampsport är som humle

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s