En bit av Ryssland på medborgarplatsen

Vårsolens första värmande strålar lyste över medborgarplatsen i Stockholm på lördagen när ett hundratal människor hade samlats för att fira ”maslenitsa”, eller smörveckan som firandet kallas på svenska. Det bjöds på uppträdanden av dans- och musikgrupper som bussats in från St Petersburg och besökarna drack te och åt blinier (ryska pannkakor). Lokala handlare passade dagen till ära på att visa upp sig och människor kunde köpa ryska livsmedel direkt på plats.

Maslenitsa är, som jag beskrev i ett tidigare blogginlägg, en religiös högtid (Källa: Wikipedia.) i den ortodoxa världen och firas den sista veckan innan den stora fastan. Under fastan är är det förbjudet att äta  kött-, fisk-, mejeri- och äggprodukter så maslenitsa är sista chansen att göra detta innan fastan drar igång.

Man skulle kunna jämförsa maslenitsa med vår svenska valborgsmässoafton eftersom man också firar att vintern är slut och våren är kommen.

Några bilder från firandet finns här.

2 reaktioner till “En bit av Ryssland på medborgarplatsen

 1. Hej! Det är inte sant ”Maslenitsa är, som jag beskrev i ett tidigare blogginlägg, en religiös högtid i den ortodoxa världen och firas den sista veckan innan den stora fastan.”
  Maslenitsa är ingen religiös högtid. Före Påsken har vi 40 dagar fastan. Före fastan har vi en folktradition att äta pannkakor med smör (på ryska: MASLO) hela veckan.
  Ni som är intresserade är välkomna att ringa mig 073 726 63 90 för att få mer information.
  I alla fall tackar jag dig Erik för stöd och intresse!
  Hälsningar
  Lioudmila Siegel
  ordförande
  Ryska riksförbundet i Sverige

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s