Många döda och skadade efter explosion i Minsk

En chockad ung kvinna ringer till sin mamma för att tala om att hon lever. Överallt på marken utanför tunnelbanestationen vid Oktobertorget i centrala Minsk ligger skadade människor. En man med ett söndertrasat ben bärs in i en ambulans och kameran filmar hur räddningspersonal täcker över död kvinna. Överallt hörs sirener.

Mitt i rusningstid, strax före klockan sex på måndagskvällen, inträffade en explosion i tunnelbanan i Vitrysslands huvudstad Minsk. 11 personer dödades och över 100 människor fördes till sjukhus. Explosionen inträffade när två tåg stod inne på stationen och många människor således var på väg ut. På amatörvideor som laddats upp på Youtube syns människor springa ut i panik ur tunnelbanan som är fylld av rök.

Den vitryska statliga tv:n, som snabbt visade upp övervakningsbilder från explosionsögonblicket, hävdade efteråt att någon skada inte åsamkats tunnelbanestationen, men ett vittne säger till tv-kanalen Russia Today att en halv meter stor krater bildats på plattformen, alldeles intill rulltrappan. Förstörelsen syns också tydligt på amatörfotografernas inspelningar.

Explosionen inträffade bara ett stenkast ifrån envåldshärskaren Lukasjenkas residens och myndigheterna var tidigt ute och kallade händelsen för ett terroristdåd. Men det är ännu för tidigt att säga om händelsen har politiska förtecken. Lukasjenka besökte själv platsen under kvällen och krävde ”en snabb utredning” och sa att myndigheterna ska svara ”på ett adekvat sätt”.

Vad han menar med det återstår att se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s