Varför smällde det i Minsk?

En trolig förklaring till explosionen i Minsks tunnelbana i går är att den orsakades av en hemmagjord bomb. Någon bar in bomben i en väska och placerade den under en bänk på perrongen, avlägsnade sig och aktiverade fjärrutlösaren. Frågan är vem eller vilka som tjänar på att spränga en bomb i mitt i Minsk? Regimen var tidigt ute och klassade händelsen som ett terrordåd och flera personer hae gripits. En 27-årig man misstänks för terrorism.

Lukasjenko själv har offentligt riktat misstankarna mot utlandet. Men som statsvetaren Mi Lennhag kommenterar händelsen i Helsingsborgs Dagblad förefaller Vitryssland vara den mest osannolika platsen för ett terrordåd i det forna Sovjetunionen. Vitryssland som land är inte inblandat i några väpnade konflikter utomlands och den inhemska oppositionen ägnar sig inte åt våldshandlingar. När något liknande händer Ryssland kan alltid misstankarna riktas mot terrorgrupper i Kaukasien, men det går inte i det här fallet. Var det alltså en ensam galning? Kanske. Någon som vill visa att Lukasjenko-regimen inte kan garantera befolkningen den ”stabilitet” som den så desperat vill visa upp. Sedan händelserna efter presidentvalet den 19 december, då flera presidentkandidater ur oppositionen fängslades, har läget varit spänt i Vitryssland. Men, som Kalle Kniivilä skriver på sin blogg kan orsaken till bomben också komma inifrån den vitryska säkerhetsapparaten. En bekant till mig från Minsk, som lyckligtvis befinner sig utomlands och mår bra, är inne på samma spår.

– I 17 år har Lukasjenko gått till synes hur långt som helst för att behålla makten. Han har ändrat lagarna, upplöst parlamentet, sparkat domare, stängt medier och isolerat landet från Europa. Till slut, i en tid då landets ekonomi rasar och befolkningen sakta börjar vakna upp, bestämde han sig för att inte ens tveka inför att spilla människoliv för att behålla makten. Jag hoppas att jag har fel men det värsta har ännu inte hänt. Vitryssland kunde inte ha slagit in på en sämre kurs än det gjorde i går.

Mer om bomben i Minsk:

http://www.rian.ru/inquest/20110412/363849427.html

Lukasjenko talar i vitrysk tv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s