”Snabb upptrappning av statligt våld”

Enligt människorättsaktivister har trakasserierna mot oppositionella och oliktänkande ökat i Ryssland inför det kommande parlamentsvalet i december. En starkt kritisk röst är journalisten Oksana Tjelysjeva, som tvingats i exil på grund av dödshot. Under ett besök i Stockholm berättade hon hur hon ser på situationen i sitt hemland.

Se inslaget i TV4 Nyheterna.

En demonstration för rätten att demonstrera – utanför Rysslands ambassad i Stockholm. Sedan 2009 håller den så kallade Strategi 31-rörelsen liknande manifestationer i flera ryska städer, den 31:a i alla månader som har så många dagar. I Ryssland nekas ofta fredliga, men oönskade, protestmöten tillstånd, hänvisas till avlägsna platser eller skingras av polis. Det trots att paragraf 31 i den ryska grundlagen garanterar mötesfriheten.
– Verkligheten i Ryssland är att myndigheterna bryter mot lagen regelbundet och i stor skala. Personligen anser jag att det är ett tydligt tecken på hur rädda de ryska myndigheterna är för folket, säger Oksana Tjeslysjeva, journalist och representant för Strategi 31-rörelsen, ett löst Oksana Tjelsjevasammansatt nätverk av olika organisationer vars syfte är att skapa opinion om just lagen om mötesfrihet.

Oksana Tjelysjeva skriver bland annat för tidningen Novaja Gazeta. Under måndagen deltog hon på ett seminarium i Stockholm om hur kritiska röster tystas i dagens Ryssland. Enligt en ny rapport har situationen för oppositionella och människorättsaktivister försvårats de senaste åren, det gäller särskilt föreningar som ägnar sig åt mänskliga rättigheter och finansieras med stöd från utlandet.
– Myndigheterna trakasserar de oberoende aktörerna genom att utsätta dem för kontroller och inspektioner regelbundet. På så sätt hejdar man dem från att ägna sig åt sin kärnverksamhet och det är just det som man vill åstadkomma. Man vill passivisera det oberoende civila samhället och det lyckas man tyvärr med ganska bra just nu, säger Martin Uggla, ordförande för Östgruppen, en svensk organisation som verkar för demokrati och mänskliga rättigheter i Östeuropa.

Enligt Oksana Tjelysjeva har situationen för oppositionella blivit extra svår nu inför parlamentsvalet i december.
– Inte med nog med att man stänger ner oppositionella bloggar. Det sker också en snabb upptrappning av statens våld mot människor, säger hon.

Oksana Tjelysjeva var både vän och kollega med journalisten Anna Politkovskaja, som mördades i anslutning till sin bostad i Moskva i oktober 2006. Politkovskaja blev känd i omvärlden främst för sin kritik mot Ryssland krig i Tjetjenien, och även Oksana Tjelysjeva arbetar för att avslöja brott mot dom mänskliga rättigheterna i den ryska delrepubliken . Hon har dödshotats flera gånger och lever sen tre år tillbaka i Finland med främlingspass.
– Jag har insett att jag kan göra ett mycket bättre jobb utanför Ryssland. Men självklart saknar jag min vänner och mina släktingar. Jag saknar dem alla och hoppas kunna återvända en dag, säger Oksana Tjelysjeva.

Publicerat i TV4Nyheterna, måndagen den 31 oktober 2011.

Se tv-inslaget:

http://embed.tv4play.se/tv4play/v0/tv4video.swf?vid=2090263

Extramaterial:

Samtidigt i St Petersburg: http://www.youtube.com/watch?v=mK8zHnilY0I

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s