Människorättsförsvarare riskerar sju års fängelse

I dag inleddes rättegången mot Vitrysslands främste människorättsförsvarare Ales Bjaljatski. Han greps i början av augusti av vitrysk polis, något som snabbt fördömdes av både EU-parlamentets talman Jerzy Buzek och den svenska EU-ministern Birgitta Olsson.

Bjaljatski anklagas formellt för skatteflykt och riskerar uppemot sju års fängelse. Den vitryska skatteinspektionen lyckades lura myndigheterna i Polen och Litauen att lätta på banksekretessen och lämna ut uppgifter om bankkonton, som är registrerade i Bjaljatskis namn. Vitryska myndigheter betraktar de pengar som strömmat in till kontona som Bjaljatksis egna inkomster, och anser därmed att han borde ha betalat skatt för dem – vilket han inte gjort och därför anklagas han för skattebrott. Men alla oberoende bedömare är överens om att anklagelserna är politiskt motiverade. Kontona är i själva verket stödkonton för Bjaljatksis organisation Vjasna, som förbjudits av den vitryska diktaturen eftersom den stödjer offren för den vitryska repressionen.

Inför rättegången har flera människorättsaktivister som velat närvara under förhandlingen, bland annat från Sverige, nekats visum av Vitrysslands ambassader runt om i Europa. Men flera journalister från oberoende vitryska medier, utländska diplomater och människorättsaktivister hade trots allt samlats utanför i domstolsbyggnaden i Minsk när förhandlingarna inleddes. Flera nekades dock tillträde till rättssalen.

Vitryssland ligger bara ett stenkast från Sverige, men landet styrs sen 1994 av envåldshärskaren Alexandr Lukasjenko. Efter det manipulerade presidentvalet i december 2010 greps hundratals demonstranter av vitryska säkerhetsstyrkor, däribland flera presidentkandidater ur oppositionen. Sedan dess har regimen trappat upp kampen mot oliktänkande och polisen har vid upprepade tillfällen slagit ner mot och gripit demonstranter som samlats för att protestera mot regimen, genom att fredligt klappa i händerna.

Se rörligt från rättegången (credd: NashaNiva):

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s