Tidningschef i Archangelsk sparkad efter konflikt med myndigheterna

Jelena Ponomarjova, chefredaktör för lokaltidningen Avangard i Archangelsk-distriktet, har fått sparken. Åtminstone är det vad 20 nuvarande och före detta anställda vid tidningen hävdar i ett brev till organisationen Glasnost defence foundation. Enligt den officiella versionen heter det att chefredaktören bytts ut efter en ”gemensam överenskommelse”, men i brevet skriver personalen att de lokala myndigheterna i staden Njandom beslutat sig för att göra sig av med Ponomarjovna för att de var ”missnöjda med tidningens oberoende”.

I brevet hävdar de anställda att beslutet att avsätta Ponomarjova har sin grund i att hon vägrat låta de lokala makthavarna godkänna artiklar innan de skickas till tryck. De skriver också att de inte vill att någon annan ska ta över som chefredaktör och hotar med att sluta ge ut tidningen om inte beslutet att avsätta Ponomarjova rivs upp.

Ledaren för det lokala kommunistpartiet, Alexander Kondratyev bekräftar att Ponomarjovas avsked var direkt kopplat till en konflikt med distriktsadministrationen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s