Minskbombare dömda till döden

Två vitryska medborgare dömdes i dag misstänka för att ha utfört bombdådet i Minsks tunnelbana i våras. De båda, Dmitrij Konovalov och Vladislav Kovalev, dömdes till döden, rapporterar telegraf.by.

Domslutet, som var på totalt 114 sidor, lästes upp idag i en domstol Minsk. Förutom bombdådet i tunnelbanan anklagas de två även för att ha utfört två andra sprängdåd, i staden Vitebsk 2005 och i Minsk 2008.

Det var den 11 april i år som en bomb exploderade på tunnelbanestationen ”Oktjabrskaja” mitt i eftermiddagsrusningen. 15 personer dödades och dussintals sårades. Den aktuella stationen ligger alldeles i närheten av presidentpalatset och efter det inträffade höll Vitrysslands diktator Alexandr Lukasjenka en presskonferens där han gav strikta order till polisutredarna att de skyldiga skulle hittas snabbt och krävde att få se resultat i utredningen varje dag. För den som kan ryska finns presskonferensen att se här. Redan två dagar senare höll Lukasjenka en ny presskonferens där han tillkännagav att två misstänkta hade gripits och krävde att de skulle dömas till lagens strängaste straff.

Vitryssland är det enda land i Europa som fortfarande verkställer dödsstraff. Landet offentliggör inte statistik på antal dödsdomar och verkställda avrättningar (trots att man är skyldig att göra det som OSSE-medlem), men enligt den oppositionella nyhetssajten Charter97 har 400 fångar avrättats sedan Vitryssland blev självständigt 1991. Den senaste avrättningen verkställdes i somras, rapporterar Reuters.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s