Ryska massprotester planeras

Uppdatering fredag 9/12:

Det verkar nu av allt att döma stå klart att demonstrationen i Moskva kommer att arrangeras på Bolotnaya-torget, i närheten av Kreml. Arrangörerna har också fått ett tillstånd som gäller för 30 000 personer. Vissa radikala demonstranter har dock hävdat att det är ”förräderi” att arrangörerna gått med på att flytta demonstrationen så det kan hända att några söker sig till revolutions-torget trots allt. Vi får se hur det går. Imorgon har vi facit.

I Sankt Petersburg har arrangörerna meddelat att demonstranterna ska samlas kl 14 lokal tid på Plosjad’ Vosstaniya i centrala stan för att sen tåga till en mer avlägsen plats. Jag är tveksam till att det kommer att hörsammas av alla. Förutom den stora demonstrationen planeras även andra och det vore märkligt om det inte samlades människor under kvällen längs huvudgatan Nevskij prospekt.

Läs även: Anna-Lena Lauréns Rysslandsblogg.

— 8/12:

I flera ryska städer planeras det att hållas demonstrationer på lördag för fria och rättvisa val. Liknande manifestationer planeras också i andra europeiska städer, bland annat utanför den ryska ambassaden i Stockholm. (Karta från Yandex.ru)

Den största demonstrationen planeras inte oväntat i Moskva. Arrangörerna har tillstånd för att ordna en demonstration för 300 personer på revolutionstorget, men intresse är långt större än så. I skrivande stund har nästan 30 000 personer annonserat på en Facebookgrupp att de tänker delta i den demonstrationen.  En liknande grupp finns på det ryska sociala nätverket Vkontakte. De lokala myndigheterna har dock föreslagit en annan plats under förevändningen att alla deltagare inte kommer att rymmas, men arrangörerna har vägrat gå med på det om de inte får tillstånd för  minst 10 000 personer. Under dagen har parterna suttit i förhandlingar utan att komma överens. Fortsatta förhandlingar väntas imorgon.

Enligt tidningen The new times ska en källa på borgmästarens kontor ha sagt att demonstrationen måste flyttas på grund av planerade renoveringsarbeten på revolutionstorget, men det blev senare känt att de redan hade avslutats. Man behöver inte vara någon Einstein för att inse att myndigheterna nog inte vill ha en stor demonstration mot valutgången på en plats som har ordet ”revolution” i namnet…

I St Petersburg planeras också för en demonstration nu på lördag, men till skillnad från i Moskva har man där inte fått något tillstånd. Ändå planerar nästan 10 000 personer att delta, enligt en grupp det ryska sociala nätverket Vkontakte. Det lär blir nya gripanden. Redan har runt 1000 personer gripits vid de protestaktioner som hållits de senaste dagarna, bland annat den kända bloggaren Navalnyj och oppositionspolitikern Boris Nemtsov.

Vkontakte har för övrigt i veckan kontaktats av den ryska säkerhetstjänsten FSB, som uttryckt önskemål   om att ”oppositionella grupper” där valresultatet diskuteras och Enade Ryssland kritiseras borde blockeras men företaget har inte gått med på kravet. På sin ”vägg” har Vkontaktes pressekreterare Vladislav Tsypluchin förklarat att sådana förfrågningar är vanliga men betonar att FSB inte uppträtt hotfullt. Företaget har gått med på att blockera enskilda användare som uppmanat till våldsanvändning. För den som kan ryska – här finns FSB:s skriftliga begäran.

Dagens kanske mest uppseendeväckande uttalande stod premiärminister Vladimir Putin för. I den ryska statstelevisionen anklagade han USA för att ligga bakom protesterna och hävdade att Hillary Clintons uttalanden om valfusk var ”en signal till vissa oppositionella aktivister”. Han hävdade också att ”hundratals miljoner dollar i utländska medel” pumpats in för att påverka valresultatet, bland annat genom Golos, en ansedd valobservatörsorganisation. Mer om det här och här.

En reaktion till “Ryska massprotester planeras

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s