Klart för avfärd

Visum – check.

Packat – check.

Städat ur lägenheten – check.

Beställt taxi – check.
Så är jag då redo att ge mig av österut. I morgon bitti kl 07.25 kommer taxin för att ta mig till Arlanda för att vidare färd till St Petersburg. På söndag kväll åker jag sen vidare med tåg till Petrozavodsk, staden som ska bli mitt hem under de kommande fyra månaderna. Jag ska läsa ryska på det statliga universitetet som anordnar kurser i ryska för utlänningar (tack vare ett stipendium från Svenska Institutet). Jag ska hyra ett rum i ett traditionellt sovjetiskt lägenhetskomplex av en kvinna som jag känner sen förut. Det är inte första gången jag besöker Petrozavodsk, jag var där senast sommaren 2007. Det ska bli spännande att se hur mycket som har förändrats, förutom att det nu är vinter. Jag besöker Ryssland under en onekligen mycket spännande tid. Den 4 mars är det som bekant presidentval och Putins kampanj är i full gång. Den 4 februari väntas nya demonstrationer över hela Ryssland, inte minst i Moskva och St Petersburg. Även i Petrozavodsk kommer det hållas en demonstration. Även om jag i första hand åker dit som student och för att lära mig ryska bättre, så kommer jag förstås inte att kunna hålla mig ifrån att följa utvecklingen. Givetvis kommer  jag att rapportera det jag tycker är intressant här på bloggen!

I morgon bitti åker jag till Ryssland och kommer tillbaka igen i slutet av maj.

Så länge har jag inte varit borta från Sverige på över tio år…

5 reaktioner till “Klart för avfärd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s