Installerad i Petrozavodsk

Nu har jag installerat mig i Petrozavodsk, residensstaden i republiken Karelen. Jag bor i stadsdelen Perevalka, som ligger i östra delen av staden. Huset är ett typiskt sovjetiskt flerbostadshus, grå betong på utsidan men trivsamt och уютна (mysigt) på insidan. Jag bor tillsammans med Ljubov, en kvinna i 60-årsåldern, vars son Dima nyligen flyttat hemifrån och gift sig med sin fästmö. Ljubov betyder förresten ”kärlek”. I Ryssland kan man som kvinna heta ”tro”, ”hopp” och ”kärlek” – Vera, Nadezjda, Ljubov.

Idag har jag bland annat ägnat åt att försöka ordna fungerande internet. Jag köpte ett gsm-modem med sim-kort från operatören Beeline, och den söta försäljaren i butiken ”Zvjaznoj” försäkrade att ”ja visst fungerar 3G i Petrozavodsk!” Vad hon inte berättade var att man nog helst ska befinna sig i närheten av huvudgatan Prospekt Lenina för att överhuvudtaget ha någon 3G-täckning! I Perevalka har Beeline inte lyckats bygga ut sina 3G-master, vilket jag surt gick erfara när jag skulle testa modemet. Inne i centrum (ca 15 min bort med kollektivtrafiken) går det utmärkt att koppla upp sig, men där finns ju flera caféer dom erbjuder gratis wifi. Nu sitter jag med ett modem som jag inte kan använda hemma och får troligen ej byta eftersom det funkar inne i centrum. Har dock lämnat in en skriftlig begäran om att häva köpet och om 10 dagar får jag besked (Ryssland är ett mecka för en byråkrat!) Man kan ju tycka att jag borde ha undersökt bättre innan jag köpte vilken operatör som erbjuder väl utbyggd 3G, men som svensk är man väl lite bortskämd. Man tror att det ska funka, åtminstone inne i stan. Just nu smyganvänder jag en grannes wifi-nät hemma. Får se hur länge det funkar…

Nåväl, förutom i-landsproblemet med internet har jag idag tecknat ett månadssbonnemang på ett gym. Jag besökte flera olika gym idag och beslöt att välja det som ligger närmast där jag bor. Det var också billigast, 1200 rubel i månaden med studentrabatt. Drygt 200 kronor. Det är ganska litet men helt ok. Dock fick jag inget medlemskort utan tjejen bakom disken menade att jag bara behöver säga mitt namn när jag kommer så kollar de i datorn. Jag får väl lita på henne helt enkelt. Säkert inga problem.

Idag hade jag också min första lektion. Det var rätt odramatiskt. Vi talade om skillnaden mellan Sverige och Ryssland när det gäller fria och oberoende medier och journalistik. Det är i sig ett tema man kan tal länge om. De ryssar jag känner menar på art de inte ser på tv, de är trötta på dåliga underhållningsprogram och senaste nytt om Putins och Medvedevs arbetsresor. Tur att det finns oberoende nyhetskällor att tillgå via internet och vissa dagstidningar.

Just det, jag har köpt en ny jacka också. Den jag tagit med mig klarade inte kylan. Det var dags, jag gick hela förra vintern i Stockholm och funderade på att köpa en ny jacka, men kom aldrig till skott.

Förresten, läste idag att de först videokamerorna för övervakning av valet inne i vallokalerna snart ska monteras upp i Petrozavodsk. Hoppas återkomma om det i kommande blogginlägg. På lördag är det också dags för nya stora demonstrationer till stöd för fri och rättvisa val i flera ryska städer. Jag kommer då att befinna mig i Sankt Petersburg. Återstår att se vad som händer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s