Tusentals demonstrerade i Sankt Petersburg

”Putin, avgå!” ”Det här är vårt land!” Slagorden ekade på Konjusjennaja-torget alldeles intill den kända jyrkan ”Spass na krovi” i centrala Sankt Petersburg under lördagen. I cirka två timmar trotsade tusentals Petersburgare den stränga kylan för att delta i manifestationen, som anordnades som en fortsättning på de massprotester som startade efter parlamentsvalet den 4 december, vars resultat dömts ut som felaktigt och baserat på omfattande valfusk. Flest personer deltog såklart i Moskva, och liknande möten hölls runt om i hela Ryssland idag. Exakt hur många som deltog i Sankt Petersburg är svårt att säga, från arrangörshåll kommer uppgifter om minst 20 000 deltagare, medan polisen hävdar att det inte var fler än 3000 på torget. Sanningen ligger troligen någonstans däremellan. Enligt lenta.ru som citerar Baltinfo deltog ca 10 000 personer i demonstrationståget. Under den två timmar långa mötet enades deltagarna kring en resolution om att de nuvarande makthavarna är ”illegitima” och mötet asvslutades med en konsert. De frusna deltagarna bjöds på ett rykande hett te ur vedeldade samovarer för att hålla värmen lite längre. Ändå var det få som orkade stanna hela tiden. Inför mötet hade arrangörerna förbjudit politiska symboler under manifestationen, men det trotsades av deltagarna och jag kunde se både dekaler och symboler för såväl kommunister och liberaler s0m nationalister. Allt gick dock lugnt tillväga och inte en enda person blev gripen. De kravallutrustade poliser som kommenderats ut för att hålla ordningen såg ordentligt frusna ut och jag tyckte nästan lite synd om den där de stod. De fick ju inget te…

För fler bilder från mötet, klicka här för att komma till mitt Facebook-album

En reaktion till “Tusentals demonstrerade i Sankt Petersburg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s