Studiebesök på karelsk lokal-tv

Efter dagens rysklektioner besökte jag en lokal tv-station här i Petrozavodsk. Jag gjorde en sökning på Yandex (en ryskspråkig konkurrent till Google) och hittade Sampo.tv, som tv-kanalen heter. Letade sedan upp en av deras programledare på Vkontakte (en ryskspråkig motsvarighet till Facebook) och tog kontakt med honom. Vi träffades och kom överens om att jag skulle få göra ett besök på redaktionen. Och idag var det alltså dags. Sampo huserar i en gammal tegelbyggnad i närheten av centrum. I samma byggnad håller flera andra företag och organisationer till, bland annat den regionala delen av radiokanalen Retro Fm och företaget Petronet som sköter utsändningen av Sampo i kabelnätet. Nåväl, högst upp på femte våningen (ingen hiss finns) huserar alltså tv-redaktionen. I ett av rummen, förhållandevis litet, sitter fem journalister och arbetar på sina storys när jag kommer in. På Sampo jobbar 19 reportrar, bland annat med nyhetssändningarna men de har också andra program. Utöver journalisterna har man också flera fotografer, tekniker och reklamsäljare anställda. Jag förhörde mig förstås om deras viktigaste storys just nu och fick förklarat för mig att man just nu bevakar väldigt hårt regionregeringens olika möten. Petrozavodsk är regionhuvudstad i republiken Karelen och således finns ledarna för republiken och alla delministerier belägna hit. Just nu, förklarade en av deras reportrar, håller flera ministerier på med sina bokslut för föregående år, varför mycket av reportrarnas tid går år till att bevaka dessa möten. Jag passade förstås också på att berätta lite om hur vi jobbar i Sverige, och förklarade att jag arbetar som videoreporter, vilket innebär att jag både är reporter, fotograf och redigerare. Vilket förvånade dem. Något sådant hade de aldrig hört talas om tidigare. ”Då har du väl en väldigt liten kamera?”, var den naturliga följdfrågan. Jag tycker redan efter att bara ha varit en dryg vecka i Petrozavodsk att man ryska blir bättre och det går rätt bra att göra sig förstådd och förstå. Även om jag inte förstår allt folk säger, ännu. På torsdagar träffas tydligen journalisterna här på Pressklubben, kanske går jag dit någon gång för att bekanta mig ännu mer med kollegorna.

Ni som läst mitt förra blogginlägg om demonstrationen i Sankt Petersburg i helgen: Nu finns bilder upplagda från mötet. Länk finns längst ner i det inlägget. Naturligtvis genomfördes en motsvarande demonstration även i Petrozavodsk, som samlade ungefär 1500 personer. I hela stan bor runt 300 000. Jag berättar mer om Petrozavodsk i kommande blogginlägg. Förresten, mötet bevakades förstås av Sampo, ett reportage finns här.

3 reaktioner till “Studiebesök på karelsk lokal-tv

  1. En av lärarna på institutionen för svenska på petrgu är reporter. Tror hon fortfarande har lite undervisning kvar där iaf. Ekaterina Semenova om jag inte missminner mig.
    /Anna (du vet från RUS)

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s