Nästan 8 av 10 ryssar tror att Putin vinner

Nästan åtta av tio ryssar tror att deras nästa president heter Vladimir Putin, men långt färre är övertygade om att han är rätt person att tackla landets problem. Det visar en opinionsundersökning från Levada center.

I dag är det exakt tre veckor kvar till det ryska presidentvalet. Ryssarna har fem kandidater att välja bland, alla män. Det är förstås den nuvarande premiärministern Vladimir Putin. Det är också Michajl Prochorov, miljardär som inte är knuten till något parti, men vars kandidatur allmänt anses vara Kremls svar på protesterna efter parlamentsvalet i december. Det sägs att det ska finnas någon slags uppgörelse om att Prochorov efter valet tilldelas en ministerpost. De tre återstående kandidaterna är Gennadij Zjuganov, ledare för Kommunistpartiet, Vladimir Zjirinovskij, ledare för ultranationalistiska Liberaldemokratiska partiet LDPR och slutligen Sergrej Mironov, partiledare för Rättvisa Ryssland, tidigare stödparti för Putins Enade Ryssland.

"Zjirinovskij - annars blir det värre". Skräckinjagande valpropaganda från LDPR.Skräckpropaganda från LDPR: ”Zjirinovskij – annars blir det värre”

Den kandidat som beskrivs som oppositionens hetaste namn, Gregorij Javlinskij från det liberala partiet Jabloko, nekades att ställa upp i presidentvalet. Orsaken var att valkommissionen påstod sig ha hittat felaktigheter i de namnunderskrifter som varje kandidat måste visa upp för att få ställa upp i valet.

Trots sjunkande stöd förväntas Vladimir Putin vinna utan några som helst problem. Enligt en undersökning som det icke-statliga institutet Levada center gjorde i januari, bland ett representativt urval ryssar i röstberättigad ålder, tror hela 78 procent av ryssarna att deras nästa president heter Vladimir Putin. Över hälften av de tillfrågade tror också att Putin vinner redan i en första valomgång. Däremot är långt ifrån de flesta säkra på att Putin är rätt man att leda landet, bara 14 % tror det. Överhuvudtaget är ryssarnas förtroende för samtliga registrerade presidentkandidater lågt.  Så här svarade de tillfrågade på Levada centers fråga om vilken av kandidaterna de anser är rätt person att lösa Rysslands framtida problem:

Vilken av kandidaterna anser du är bäst lämpad att lösa de problem som Ryssland står inför?  

Putin 14 %

Zjirinovskij 5 %

Sjuganov 5 %

Mironov 3 %

Prochorov 3 %

Javlinskij 1 %

Ingen av dem 32 %

Osäkra 37 %

Putin ställer, sin vana trogen, inte upp i några tv-debatter med sina konkurrenter. Orsaken till det, tror ca 20 procent av ryssarna, är att han försöker undvika kritik. Men lika många tror att orsaken är att Putin inte har några jämnbördiga samtalspartners eller att han inte vill bidra till ”skandaler och käbbel”. 16 procent svarade, när Levada center frågade, att de tycker att tv-debatter är meningslösa och Putin säkert valt att inte medverka till att slösa med väljarnas pengar!

Bilden tagen vid oppositionens demonstration i Sankt Petersburg den 4 februari. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s