Sverige är en djurpark, Ryssland – en djungel!

Jag läse nyligen en artikel om en tysk journalist som länge varit bosatt i Ryssland. Så här beskrev han skillnaden mellan Tyskland och Ryssland. Man skulle enkelt kunna byta ut Tyskland mot Sverige i nedantående citat:

Разница между Германией и Россией, как между зоопарком и джунглями. В зоопарке тебе приносят еду, каждий день чистят вольер, воздух фильтруют. Если заболеешь, вылечит врач. В зоопарке вы будете нормально жить, если не узнаете джунглей: запахи, цветы, за каждим углом что-то новое, интересное. Но, с другой стороны, вам еду гарантировано не подадут. Там бывают и хищники.

Skillnaden mellan Tyskland och Ryssland kan liknas med skillnaden mellan en djurpark och en djungel. I djurparken blir du matad, varje dag rengör man buren och filtrerar luften. Om du blir sjuk, ser läkaren till att du blir frisk. I djurparken är du nöjd med livet, tills du upptäcker djungeln: dofterna, blommorna, bakom varje hörn något nytt, intressant. Men, å andra sidan, du är inte garanterad mat. Där finns dessutom rovdjur.

2 reaktioner till “Sverige är en djurpark, Ryssland – en djungel!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s