Tårögd Putin

Jag var på manjezjnoj plosjad’ i kväll, utanför Kreml, strax efter att Putin framträtt på podiet. Det var en tårögd Putin som talade inför sina stödtrupper. Efteråt förklarade man från officiellt håll med att det var vinden som fick Putins ögon att tåras. Att Putin skulle gråta passar kanske inte in i bilden av honom som macho-ledare, som han själv så gärna vill framstå som. Enligt officiella uppgifter hade omkring 110 000 personer samlats på torget för att visa sitt stöd för Putin. Den siffran är säkerligen överdriven, men att det var väldigt många människor på plats kan och bör inte förnekas. Men Putin har ett stort stöd, inte minst för att ryssarna fått det ekonomiskt mycket bättre under hans tid vid makten. Många ryssar förknippar 90-talet med att kaos, löner och pensioner betalades inte ut, samtidigt som ett fåtal personer lyckades bli enormt rika. Detta har Putins spindoktorer skickligt utnyttjat i årets presidentvalskampanj. En annan förklaring är att Putin sett till att inte ha några jämnbördiga konkurrenter till presidentposten, som jag skrivit tidigare.

I morgon (läs: måndag) planeras nya stödmanifestationer runt om i Moskva. Samtidigt ska oppositionen som planerat hålla sin av myndigheterna godkända manifestation klockan 19 lokal tid, på Pusjkin-torget en dryg kilometer från Kreml.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s