Kvinnodagen – viktig i Ryssland

I dag är  det 8 mars, den internationella kvinnodagen. Det är en mycket viktig helgdag i Ryssland där den firas betydligt mer än i Västeuropa.

Beslutet att fira den internationella kvinnodagen i Sovjetunionen togs på den andra kommunistiska kvinnokonferensen 1921, till minne av de kvinnliga textilarbetare i Sankt Petersburg som deltog i en protestaktion för likabehandling just den 8 mars 1917. Det här var en av händelser som ledde fram till den så kallade Februarirevolutionen, då den dåvarande tsarfamiljen arresterades, berövades alla sina egendomar och medborgerliga rättigheter, och till slut mördades.

Nuförtiden är 8 mars ingen politisk högtid i Ryssland. Snarare är det en dag när kvinnor uppvaktas av sina män eller pojkvänner, genom att få blommor eller olika sorters överraskningar.

Sedan 1966 är 8 mars helgdag i Ryssland och i och med att de flesta därmed har ledigt från jobbet började firandet egentligen redan i går, då kvinnor firades på sina arbetsplatser med blommor, tårta och andra bakverk. Och eftersom den 8 mars infaller på en torsdag har ryssarna även ledigt i morgon, fredag den 9 mars. Det beror på att makthavarna här i Ryssland har för vana att flytta på vissa helgdagar så att människor ska få en längre sammanhållen ledighet. I stället för att som i till exempel Sverige jobba på ”klämdagen” får ryssarna ledigt på fredag och måste istället gå till jobbet på söndag. Samma sak gäller universiteten, alla schemalagda lektioner på klämdagen flyttas fram och studenterna måste istället komma en annan dag. Om det här är bra eller dåligt kan diskuteras. Ryssarna får en längre sammanhållen ledighet genom att på det här sätter flytta på helgdagar, men tvingas i gengäld jobba längre senare, i det här aktuella fallet från söndag till fredag, sex dagar i följd.

8 mars är också en dag då man firar att våren är på ingång, men främst är det förstås en dag då alla kvinnor får känna sig lite extra uppvaktade. Och om det är en bransch som verkligen har högsäsong så är det blomsterförsäljarna, och de är många. Dygnet runt-öppna blomsterbutiker finns i snart sagt varje  gathörn. Vill du köpa en blomma till din käresta? Varsågod, när som helst!

På senare år har även Alla hjärtans dag börjat firas den 14 februari, vid sidan av 8 mars, och det gör att ryska kvinnor faktiskt har två dagar (!!) då de uppvaktas med blommor och presenter. Samtidigt ska sägas att i Ryssland är könsrollerna fortfarande betydligt mer konserverade än i Västeuropa; fortfarande är det kvinnorna som sköter det mesta av hushållsarbetet (i betydligt större utsträckning än i väst), även om det sakta med säkert håller på att förändras även här i och med yngre generationer.  En motsvarande helgdag från Sovjettiden finns faktiskt för män; den 23 februari firas ”dagen för Fosterlandets försvarare”, en dag som nuförtiden i folkmun går under namnet ”Alla mäns dag”. Det sägs lite skämtsamt att vad kvinnorna får av sina män den 8 mars avgörs av vad kvinnorna gjort för dem den 23 februari!

Ni som kan ryska kan titta på följande video om 8 mars – ganska roligt:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s