Besök i Kondopoga

I helgen besökte jag Kondopoga, en  knappt en timmes bilfärd norr om Petrozavodsk. Stan bara har drygt 30 000 invånare och ligger perifert i Karelen. Den största arbetsgivaren är pappersmassafabriken (det känns på lukten!) som grundades på Sovjettiden och som står för ungefär en tredjedel av alla produktion av tidningspapper i Ryssland.

Hösten 2006 hamnade Kondopoga i både ryska och internationella nyhetsmediers fokus. I september det året gick ungdomar från orten och tillresta rasister till angrepp mot personer med ”icke-slaviskt” utseende och det hela gick så långt att polisen tvingades evakuera i stort sett alla personer med kaukasiskt ursprung till Petrozavodsk. Den upprörda mobben brände bland annat ner restaurangen ”Tjajka”, där två ”slaver” tidigare dödats av en grupp personer med ursprung i norra kaukasus.

Upprinnelsen till alltsammans ska ha varit att två överförfriskade ortsbor (varav den ena tidigare dömts för att utfört ett beställningsmord), misshandlat en av servitörerna på restaurangen efter att ha blivit upprörda över notan. Servitören, med ursprung i Azerbaijan, lyckades fly men en stund senare dök en grupp personer med kaukasiskt ursprung upp, beväpnade med bland annat knivar, för att hämnas. Vid det laget hade de två bråkstakarna hunnit lämna platsen men tjetjenerna började bråka med andra gäster och i tumultet miste två personer livet.

I dag syns ingenting av de tragiska händelserna och på platsen där restaurang Tjajka en gång låg har man uppfört en byggnad. Det är den som syns på bilden. Personligen tycker jag att den inte alls passar in i stadsbilden, det ser ut lite grann som om den fallit ner från månen. Konstgjort, på något vis.

Mer på temat:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/6084458.stm

2 reaktioner till “Besök i Kondopoga

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s