Skampåle på gymmet

Det må vara sant att det råder en hel del oordning i Ryssland, men den bilden stämmer inte alltid.  Gymmet där jag tränar här i Petrozavodsk är ett exempel. Man har sagt mig att det är det bästa gymmet i stan, och jag är benägen att tro på den uppgiften. Det är verkligen rent, snyggt, prydligt och var sak på sin plats. Det sista har alltid förundrat mig, hur kan personalen ha sådan pli på sina klienter att de alltid – och jag menar alltid i bokstavlig mening – plockar undan varje pinal efter sig? I dag fick jag svaret.

När jag, nyduschad, står och klär på mig efter träningen kommer plötsligt en av tränarna in i omklädningsrummet och säger bryskt: ”Du, kom in till mig innan du går!” Jag klär på mig och följer sedan lydigt befallningen. Det visar för övrigt att kvinnan i receptionen fått order om att inte släppa ut mig innan jag gjort som han sagt. Jag går till tränaren och får veta att jag inte skött mig enligt reglerna eftersom jag inte plockat av vikterna från en av träningsmaskinerna.

Jag ber förstås om ursäkt och städar undan efter mig. Alldeles intill står en man som alldeles uppenbart väntar på sin tur. Han låter mig plocka av vikten från den ena sidan, men när jag just ska börja plocka undan på den andra säger han: ”Det behövs inte, lämna den”, varpå han vänder sig om och återigen lyfter på den vikt jag alldeles nyss plockat undan.

Hela arrangemanget tycks mig som en ren symbolhandling – eller kanske en slags bildlig skampåle – för att låta förstå att på det här gymmet städar vi minsann upp efter oss. Bra förresten! Kanske har svenska träningsanläggningar något att lära? På gymmet där jag brukar träna i Umeå slarvas det något kopiöst med att plockas undan, men det är aldrig någon ur personalen som agerar som den ryske gymanställde. Skärpning, svenska gym! Låt oss slarvputtar veta hut!

3 reaktioner till “Skampåle på gymmet

  1. På ”mitt” gym så står det en skylt:
    ”om du inte orkar ställa tillbaka vikterna så har du lyft för tungt”
    Den funkar rätt bra, inte ofta man ser att folk lämnar på golvet osv.

    Gilla

  2. Den förunderliga saken om den är att ryska människor är absolut inte intresserad av att behålla sina klienter. Usch! Men, tyvärr, har vi (Petrozavodsks invånare) ofta inget alternativ =(

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s