Uzbekiska YouFace tar upp kampen med Facebook

Diktaturen Uzbekistan i Centralasien har lanserat en nytt, inhemskt, socialt nätverk som – larvigt nog – kallas ”YouFace”. Som alla kan se är det slående likt Facebook. Enligt uppgift ägs domänen av en 22-årig man som erkänner att hans skapelse ”vid första anblicken” liknar Facebook, men han påstår att sajten ”kommer att förändras” så snart den lockat tillräckligt många att registrera sig. Han har också deklarerat att syftet med YouFace är att ”utveckla patriotismen bland ungdomarna i Uzbekistan” och inloggningssidan pryds lämpligt nog med ett citat av president Islam Karimov: ”Våra barn måste vara starkare, klokare och lyckligare än vi”.

Nätverket har dock inte haft någon anstormning av nya medlemmar. YouFace lanserades den 21 maj och hade två månader senare bara lyckats attrahera 1500 personer, enligt bloggaren Ekaterina. En expert på it-säkerhet – som föredrar att vara anonym – är orolig för att YouFace har skapats som ett redskap för myndigheterna att lättare kunna kontrollera sina medborgare. Ouppmärksamma användare kan tro att de loggar in på Facebook och då hamnar deras inloggningsuppgifter i händerna på de som står bakom YouFace, säger experten till uznews.net och fortsätter:

Во-вторых, в будущем создатели Youface.uz могут сделать его полностью идентичным Facebook, вплоть до копирования базы пользователей. В таком случае узбекистанские пользователи просто не попадут на реальный Facebook, и вряд ли многие из них об этом догадаются.

För det andra så kan skaparna av Youface.uz i framtiden göra sajten helt identisk med Facebook, till och med kopiera hela användardatabsen. I sånt fall lär uzbekiska Facebookanvändare helt enkelt inte loggas in på det riktiga Facebook och många av dem kommer knappast ens att inse det. 

YouFace är inte det första försöket som görs i Uzbekistan för att ta upp kampen med internationella sociala nätverk. I augusti förra året skapades Muloqot.uz, vars syfte enligt skaparna är att  ”skapa förutsättningar för att förbättra fysiska hälsan och höja moralen bland ungdomar”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s