Ikea och Pussy Riot

Ikea har  – ofrivilligt – blivit indragna i debatten kring det ryska performance-kollektivet Pussy Riot. På sin ryska hemsida hade Ikea en tävling om hur omslaget för nästa katalog ska se ut. Några ungdomar lät fotografera sig iförda bakalavor, precis som bandmedlemmarna hade på sig när de uppträdde inne i Frälsarkatedralen i Moskva. Nu har Ikea tagit bort bilden och kvar finns nu bara ett meddelande om att Ikea som kommersiellt företag inte kan upplåta sin reklamyta för politisk eller religiös agitation. Det här beslutet diskuteras nu på nätet. Bloggaren Vsevolod, som lagt ut bilden på sin blogg, upprörs över att Ikea tagit bort bilden eftersom det inte finns något i reglerna som säger att man inte får fotografera sig med bakalavor. Personligen är jag inte särskilt förvånad över att Ikea valt att ta bort bilden. Snarare är det märkligt att bilden fick ligga ute så länge att den hann få över tusen röster. Har Ikea ingen förhandsgranskning?

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s