Nya anklagelser mot rysk bloggare

Skärmavbild 2013-04-18 kl. 14.34.53Klockan 07.45 i morse lokal tid publicerade den ryska federala polisen nya anklagelser mot Aleksej Navalnij på sin hemsida. Navalnij satt själv på tåget på väg hem från Kirov där rättegången om misstankarna om förskingring av pengar från ett skogsbolag skulle hållas – men förhandlingen sköts ju som bekant upp efter bara en halvtimme.

Enligt de nya misstankarna påstås Navalnij, tillsammans med sin bror, ha lurat till sig 3,8 miljoner rubel av ett företag kopplat till ryska postverket, genom att ordna godstransporter till ett ”förhöjt pris”. Precis som de tidigare anklagelserna döms de nya uppgifterna ut som grundlösa, av flera experter. En av dem är statsvetaren Aleksej Vorobev som i en intervju med Kommersant Radio menade på att det finns en direkt koppling mellan de tidigare anklagelserna och de nya:

 Я думаю, что оно связано непосредственно, потому что ясно, что все те уголовные дела, которые уже были инициированы против Навального, высосаны из пальца, точнее, как фокусники, их вытащили из рукава, поскольку они действительно пустые…

Jag tror  att det finns en omedelbar koppling eftersom det står klart att alla de utredningar som öppnats mot Navalnij är gripna ur luften; det är som om en trollkonstnär dragit fram dem ur rockärmen, eftersom de helt saknar grund.

Enligt Vorobev och andra bedömare så skulle orsaken till den nya utredningen vara at makthavarna är oroliga för att det redan inledda åtalet inte ska vara tillräckligt (rättegången sköts ju upp i går). Att hela tiden lägga till nya anklagelser mot Navalnij gör också att han tvingas ägna mycket tid och kraft åt juridiska processer istället för att ägna sig åt sin politiska verksamhet och skapar dessutom en känsla hos de ryssar som ser statlig tv och läser statsvänliga tidningar om ”ingen rök utan eld”. Det blir då, hoppas makthavarna, omöjligt för honom att kandidera till en presidentpost som Navalnij nyligen deklarerade att han är intresserad av.

Så här kommenterade Navalnij själv anklagelserna på sin blogg tidigare i dag:

Всё то же, что и раньше. Братья Навальные ходят по стране, вынуждают заключать договоры, а цены завышенные. СК ходит по следам преступных братьев и спасает всех, кто страдал от завышенных цен. Из меня бы получился отличный агент по продажам: захожу в офис, делаю предложение от которого нельзя отказаться, выхожу с контрактом, подписаным по завышенной цене.

Allt är som vanligt. Bröderna Navalnij går runt och tvingar folk att skriva kontrakt, men priserna är förhöjda. Federala polisen följer de kriminella bröderna i spåren och räddar all som har lidit skada av de förhöjda priserna. Jag skulle bli en fantastisk säljare; jag går in på ett kontor, lämnar ett erbjudande som är omöjligt att motstå och går ut med ett kontrakt, undertecknat till ett förhöjt pris.

Jag läste nyss en intressant artikel i The Economist om att den ryska polisen i fall som de med bloggaren Navalnij och Pussy Riot möjligen har varit medvetet slarviga och amatörmässiga i sina utredningar. Meningen skulle vara att skicka en signal som ”vi bryr oss inte om att anklagelserna är grundlösa” för att visa på att alla är sårbara. The Economist jämför det hela med ett bråk på en krog: En stöddig kille anklagar en annan för att ha spillt ut hans öl. Offret har inte spillt ut ölen och killen är fullt medveten om det. Men det  faktum att båda vet hur det egentligen förhåller sig är själva poängen; nämligen att tvinga lögnen på offret stärker bråkstakens makt.

Läs även det här inlägget på bloggen Glasnost av Kalle Kniivilä som läst förundersökningen mot Navalnij.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s