Uppdaterad: bröderna Tsarnajev och maratonbomberna

Uppdatering lördag 20/4:

Här är en imponerande artikel från The Boston Globe om bröderna Tsarnajev och deras väg från lovande boxare och student till att bli jagade terrorister. Jag rekommenderar alla att läsa!

http://www.bostonglobe.com/metro/2013/04/19/relatives-marathon-bombing-suspects-worried-that-older-brother-was-corrupting-sweet-younger-sibling/UCYHkiP9nfsjAtMjJPWJJL/story.html

De båda personer som misstänks för bombdådet i samband med Boston marathon uppges vara två bröder, uppvuxna i norra Kaukasien. Den äldre av bröderna, en 26-åring, ska ha dödats i en skottväxling med polisen under natten till fredagen, men 19-årige Dzjachar Tsarnajev lyckades fly och har hållit sig undan hela fredagen.

Jag tittade tidigare i dag på det ryska sociala nätverket Vkontakte där det finns en sida med samma namn som 19-åringens. Där framgår att han är född den 22 juli och talar såväl engelska, ryska som tjetjenska. Han bekänner sig till islam och är medlem i några tjetjenska och religiösa grupper. Samtidigt så står det, ganska motsägelsefullt i sammanhanget, att hans främst mål i livet är karriär och pengar. Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov vill också tona ner de tjetjenska kopplingarna. På sitt konto på Instagram (han är mycket aktiv där) skriver Kadyrov följande:

Tydligen behövde säkerhetsstyrkorna till varje pris ett resultat för att lugna samhället. Varje försök att göra en koppling mellan Tjetjenien och Tsarnajev-bröderna, om de är skyldiga, är meningslöst. De har växt upp i USA, det är där som deras åsikter och övertygelser har formats. Det är nödvändigt att söka rötterna till ondskan i Amerika. Hela världen måste kämpa mot terrorismen. Det vet vi (tjetjener, reds anm.) bättre än någon annan.

Av Vkontakte-sidan framgår också att han, trots att han bekänner sig till någon slags tjetjensk identitet, samtidigt känns som en helt vanlig tonåring. Han är singel och skämtar mycket. Bland annat har han skämtat om att den ryska polisen gärna griper människor från norra Kaukasien:

En lärare frågar sina elever: – En bil kör genom stan. I den sitter en dagestanier, en tjetjen och en ingusjier. Vem kör bilen?
En av eleverna svarar: – Polisen!

Den senaste inloggningen på sidan gjordes via en mobiltelefon klockan 03.04 på fredagsmorgonen. Det sista inlägget gjordes dock den 19 mars. På sidan finns också flera kommentarer av personer som anklagar Tsarnajev för att vara den misstänkte Bostonbombaren, men de är skrivna efter att namn och bild på personen publicerats av flera nyhetsmedier.

På Vkontakte-sidan framgår också att Dzjachar Tsarnajev gick skolan i den ryska delrepubliken Dagestan från 1999 till 2001 och tog examen från den amerikanska skolan i Boston 2011. På skolans hemsida finns en lista över personer som fått stipendium 2011 och där finns den misstänktes namn med.

20130419-210104.jpg

En reaktion till “Uppdaterad: bröderna Tsarnajev och maratonbomberna

  1. Hej! Det här har inget med artikeln att göra. Men borde det inte granskas mer om militärstaten som styr Tjetjenien starkt. Det är därför det är så fattigt. Nu har de också kedjor som syr, så som islamiskisk rörelse, maffia och kriminella gäng. Allt detta är orsakat av männen och är endast ett resultat av att männen styr.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s