Trycket hårdnar mot Rysslands Mark Zuckerberg

Rysslands Mark Zuckerberg, 28-årige Pavel Durov, som grundat det i Ryssland omåttligt populära sociala nätverket ”Vkontakte”, har fått problem med myndigheterna. Det började med att Durov vägrade lyda säkerhetspolisens uppmaning att ta bort sidor som uppmanade människor att delta i oppositionella demonstrationer. Tidigare den här månaden anklagades Durov för att ha varit vållande i en trafikincident och har kallats in som vittne; grundlösa anklagelser enligt Vkontaktes pressansvarige eftersom Durov ”inte kör bil”. Nu i veckan har så trycket trappats upp, då polisen gjort husrannsakningar både i Vkontaktes lokaler i centrala Sankt Petersburg och i Durovs hem.

Samtidigt har en fond, vars ägare sitter i styrelsen till statliga oljebolaget Rosneft oväntat köpt upp 48 procent av aktierna i Vkontakte. Övriga aktier ägs till 40 procent av en Kremlvänlig oligark och bara till 12 procent av Durov själv. Att 88 procent av Vkontakte nu i praktiken ägs av Kremltrogna grupper har väckt farhågor om att Durov kan kuppas bort som vd och ersättas av någon mer foglig. Själv har Durov i en kommentar på sajten skrivit att ingenting kommer att förändras så länge han är kvar som vd.

Yttrandefriheten på internet är fortfarande stark i Ryssland, till skillnad från i de stora tv-kanalerna och de flesta dagstidningar, som kontrolleras av statsapparaten. Förra året röstade dock statsduman igenom en lag om att skapa en svart lista över förbjudna sajter. Officiellt heter det att syftet är att stänga ner sajter som propagerar för pedofili, droger och självmord, men kritiker menar att lagen kan användas som ett redskap för att begränsa yttrandefriheten.

På Vkontakte finns mängder av piratkopierade filmer och musik, och det är nog troligt att detta kommer att användas som ett argument av myndigheterna för att dra åt trumskruvarna ytterligare. Men egentligen är de nog mest intresserade av att sajten ska vara ett fogligt redskap i jakten på oppositionella.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s