Rysk polis beslagtog Putin klädd som kvinna

Image

Polisen i Sankt Petersburg har beslagtagit fyra konstverk från ett litet privat museum. Ett av konstverken föreställer president Putin och premiärminister Medvedev i kvinnokläder, på ett annat syns ryska kyrkans överhuvud patriark Kirill bära huvudduk och ett tredje är ett porträtt av politikern Vitalij Milonov  (upphovsmannen bakom lagen om ”homosexuell propaganda) omgiven av regnbågens färger.

Tillslaget skedde i måndags kväll efter att Milonov själv besökt museet. Senare kom polisen tillsammans med ett par civilklädda personer som museipersonalen uppfattade komma från säkerhetstjänsten. De beslagtog tavlorna och tog även med sig museets kassa.

Konstnären själv uppges ha lämnat Ryssland för att söka asyl i Paris. I Ryssland misstänks han nu för ”extremism”.

Läs även Kalle Kniiviläs blogg.

Tillägg 20.22:

Myndigheterna har nu stängt museet. Museet skriver på sin hemsida att konstnären har skrivit ett brev till Putin där han kräver att konstverken återlämnas. Brevet har också skickats till alla delegater inför G20-mötet i Sankt Petersburg nästa vecka tillsammans med en begäran om att diskutera konstcensur med den ryske presidenten.

Nyheten och bilderna sprids nu som en löpeld på sociala nätverk och i internationella medier. Bättre pr kunde väl konstnären knappast drömma om?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s