Historieprofessor sparkas på grund av uttalanden om Krim

Kritisera Rysslands annektering av Krim kan kosta en jobbet. Det fick Andrej Zubov, populär historieprofessor vid Moskvas prestigefulla statliga institut för internationella relationer erfara. På måndagen fick han sparken från sitt jobb. Orsaken är, av allt att döma, den här artikeln som publicerades i tidningen Vedomosti den 1 mars.
I artikeln jämför Zubov det ryska agerandet gentemot Ukraina om Krimhalvön med nazitysklands införlivande av Österrike.
Problemen lät inte vänta på sig. Redan ett par dagar efter publiceringen meddelade Zubovs dotter På sin Facebook-sida att hennes pappa fått sparken. Efter starka protester från både kollegor och studenter gick rektorn ut och tillbakavisade att Zubov sparkats. Rektorn förklarade att Zubov kunde fortsätta jobba på institutet, men lät samtidigt förstå att han var starkt emot professorns åsikter.

Här hade historien kunnat vara slut, men icke. I ett meddelande som publicerades på institutets hemsida på måndagen tillkännages att institutets ledning tagit beslutet att avbröts Zubovs kontrakt eftersom hans uttalande, som det heter, ”går stick i stäv med Rysslands utrikespolitiska kurs, utsätter statens handlingar för en hänsynslös och oansvarig kritik, skadar den utbildande och uppfostrande processen”.

Enligt Zubov själv (ur en intervju för tv rain) kallades han in till prorektorns kontor där han möttes av prorektorn och folk från personalavdelningen, som gav honom dokumentet som förkunnade att han var uppsagd med omedelbar verkan på grund av ”omoraliska handlingar”.
I intervjun förklarar Zubov att han via sin advokat tänker överklaga beslutet, eftersom uppsägningen kan strida mot Rysslands konstitution.

3 reaktioner till “Historieprofessor sparkas på grund av uttalanden om Krim

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s