Avskedandet av Zubov fördöms

Jag har tidigare skrivit här på bloggen om att historieprofessorn aleksej Zubov fått sparken från det ansedda universitetet MGIMO i Moskva på grund av att ha uttryckt kritik mot Rysslands agerande på Krimhalvön.
Nu har presidentens eget råd för mänskliga rättigheter enats om ett uttalande där de kraftfullt fördömer avskedandet. I uttalandet, som kan läsas i sin helhet på rådets hemsida, heter det bland annat:

…vi glider över till de värsta tiderna i vår historia, då den byråkratiska makten krävde att den offentliga vetenskapen i huvudsak verkställde en lakej-funktion. Men till syvende och sidst blev både vetenskapen och makten förlorare. Varje försök att upprätta åsikts-enhetlighet på universiteten ä ett steg mot intellektuell degradering

.

…мы скатываемся к худшим временам нашей истории, когда бюрократическая власть требовала от общественной науки исполнения главным образом лакейской функции. Но в итоге это очень дорого обошлось и науке, и самой власти. Любые попытки установить единообразие взглядов в университетах – шаг к интеллектуальной деградации.

Även universitetsläraren Elja Kolesnikova har reagerat på Zubovs avsked. Hon har sagt upp sig i protest, vilket hon tillkännagav på sin Facebook-sida.

:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s