Rysslands största propagandist?

kiselev1
Dmitrij Kiselev

Chefen för Rysslands nyinrättade statliga nyhetsbyrå ”Ryssland Idag” heter Dmitrij Kiselev. Han är känd för sina hätska uttalanden om väst och mot homosexuella och har kallats Rysslands största propagandist, vilket inte är svårt att förstå varför särskilt med tanke hans senaste uttalanden under Ukraina-krisen.  Ett färskt exempel är då han i sitt veckomagasin ”Vesti nedeli” påpekade att ”Ryssland är det enda landet som kan omvandla USA till radioaktiv aska” (se klippet här med svensk översättning av Kalle Kniivilä), något som har tolkats som ett kärnvapenhot på bästa sändingstid. Kiselev har senare försökt tona ner sitt uttalande genom att i ett annat program i stats-tv hävda att han helt enkelt bara förmedlade ”medicinska fakta”.   EU har satt upp Kiselev på sin sin sanktionslista över personer som belagts med inreseförbud och fått sina tillgångar i EU frysta med anledning av Rysslands övertagande av Krimhalvön. Något som fått flera andra journalister på den statliga teven att reagera. De gick i förra veckan ut och stödde sina kollega Kiselev i ett öppet brev där de riktade skarp kritik mot EU:s beslut som enligt dem ”saknar både logik och förnuft”. De statligt anställda journalisterna frågar sig i brevet om det i Europa har dykt upp ämnen som är ”förbjudna” och uppmanar andra journalister i Ryssland och Europa att visa solidaritet.

Det är naturligtvis ingen slump att dessa journalister på stats-tv ondgör sig över beslutet att belägga Kiselev med sanktioner och samtidigt inte med ett ord nämner situationen för oberoende medier i Ryssland som bara den senaste tiden blivit allt hårdare. Denna dubbelmoral har flera andra ryska journalister  tagit fasta på. I ett öppet brev som publicerats på informationsportalen lenizdat, med bas i Sankt Petersburg, förklarar sig dessa journalister vara positivt överraskade över sina statsanställda kollegors plötsliga vurm för det fria ordet, men påminner dem samtidigt om att det är långt viktigare just nu att uppmärksamma situationen för yttrandefriheten i Ryssland. Den senaste tiden har två oberoende nyhetsajter  (grani.ru och kasparov.ru) blockerats för ryska internetanvändare och chefredaktören för den populära nyhetssajten lenta.ru har avsatts och ersatts med en Kreml-trogen. Lägg till detta trycket på den lilla fria tv-kanalen Tv Dozjd (Rain) som stängdes av från alla stora distributörers kanalutbud efter att ha ställt en obekväm fråga om belägringen av Leningrad i direktsändning. Kanalen kämpar nu med sin överlevnad, som jag skrivit om tidigare.

Grigorij Pasko på Gräv.
Grigorij Pasko på Gräv

En av de journalister som skrivit under Sankt Petersburg-journalisternas öppna brev är Grigorij Pasko, som leder en organisation, vars syfte är att hjälpa undersökande journalister i Ryssland som fått problem med myndigheterna. När jag talade med honom på Gräv-seminariet i Umeå i slutet av mars sa han att ”Kiselev är inte journalist utan propagandist” och det är inte svårt att hålla med. Tyvärr verkar Kiselevs retorik gå hem hos den breda massan ryssar. I en opinionsundersökning av  ryska FOM-institutet nyligen utsågs han till Ryssland näst mest respekterade journalist. Samtidigt visar en annan undersökning från FOM-institutet att en majoritet av ryssarna (54%) anser att det är okej att medierna ”förvrider information” om det är i statens intressen. 72% anser också, enligt samma undersökning, att det finns problem där det går an att medierna undanhåller information från medborgarna om det ligger i statens intresse. En delförklaring till dessa siffror kan förstås vara att en överväldigande majoritet (88%) ryssar fortfarande tar del av de senaste händelserna i Ryssland via den centrala televisionen, den television där en av frontfigurerna är just Dmitrij Kiselev.

 

Skärmavbild 2014-04-02 kl. 16.31.42

 

Skärmavbild 2014-04-02 kl. 16.34.10

 

Skärmavbild 2014-04-02 kl. 16.13.09

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s