”Femtekolonnare” finns inte, menar över en fjärdedel av ryssarna

Över en fjärdedel av ryssarna håller inte med makthavarna om det finns ”femtekolonnare” och ”utländska agenter” i landet. Det visar en undersökning från Levada center.

1600 personer deltog i undersökningen (genomfördes i juni i 46 regioner i Ryssland) som undersökte protestviljan hos den ryska befolkningen, samt ryssarnas inställning till så kallade ”femtekolonnare” – ett begrepp som makthavarna myntat för mytiska hemliga agenter som under inflytande av västerländska makter försöker skada Ryssland inifrån. 27 procent av de svarande menar att det inte finns några ”femtekolonnare” i Ryssland och att stämpeln bara är ett sätt för makthavarna att skydda sig från kritik. 36 procent menar däremot att kampen mot dessa kallade ”femtekolonnare” är helt berättigad och 38 procent är osäkra på vad de tycker.

Undersökningen visar också att ryssarnas protestbenägenhet och vilja ”att ställa sig på barrikaderna ligger på ett historiskt minimum. Bara 14 procent svarade att de tror att demonstrationer, möten och strejker där politiska krav ställs vore möjliga på deras ort. Den siffran har inte varit lika låg sedan år 2000. Ännu färre är det som faktiskt skulle delta om det ägde rum en politisk manifestation i deras hemstad: nio procent svarade att de skulle delta. När samma fråga ställdes för ett år sen svarade elva procent JA.
19 procent tror att demonstrationer vore möjliga om ryssarna fick det sämre ställt ekonomiskt, även det den lägsta siffran på många år.

Direktören för Levada center Lev Gudkov förklarar det hela med att ryssarna upplever att de senaste massprotesterna, som till exempel efter presidentvalet 2012, inte hade önskat resultat. Dessutom har makthavarna sedan dess slagit ner allt brutalare och börjat använda en allt hårdare ton mot de protesterande. Rysslands annektering av Krimhalvön, som gjort att Putins popularitet skjutit i höjden, spelar förstås också roll för protestviljan samt den massiva propagandakampanj om situationen i Ukraina som förts i månader i ryska stats-medier.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s