Ryssland hotar blockera ryskt BBC

Ryssland hotar att blockera BBC:s ryskspråkiga webbsida efter att public service-bolaget vägrat att radera en intervju med en rysk aktivist, som de styrande i Moskva stämplat som extremist.

Sedan president Putin kom till makten år 2000 har Kreml tagit ett allt hårdare grepp om de ryska medierna, medan västerländska medier inte påverkats i någon större utsträckning.

Rysslands organ för övervakning av massmedia, Rosskomnadzor, har hotat med att begränsa tillgången till hemsidan på grund av en intervju med aktivisten Artjom Loskutov.

Loskutov har gjort sig obekväm i Moskva eftersom han uppmanat till en manifestation i staden Novosibirsk till stöd för en ”federalisering” av Ryssland. Under parollen ”Sluta mata Moskva” agiterar Loskutov för ett ökat politiskt och ekonomiskt självstyre i Sibirien, en del av Ryssland med stora oljetillgångar.

BBC har sagt i ett uttalande att tv-bolaget inte har några planer på att radera intervjun eftersom ”Loskutov är en konstnär och aktivist som är känd för att organisera evenemang som vid första anblicken är parodier på politisk aktivitet, men som samtidigt lyfter allvarliga frågor om livet i Ryssland”. Från BBC säger man också att man sökt företrädare för de ryska myndigheterna och erbjudit dem att ge sin syn på Loskutovs åsikter.

Trots att Loskutovs planerade manifestation troligen inte hade lockat särskilt stora folkmassor har den bannlysts av myndigheterna med motiveringen att den innehöll ”provokativa slagord som kunde framkalla massupplopp”.

Federalisering är ett känsligt ämne för Moskva. Trots att Ryssland i teorin redan är en federation är makten i praktiken tungt centraliserad, och presidenten har stort inflytande över regionala makthavare.

Putin försvarar den hårda kontrollen med att den har förhindrat den väldiga kärnvapen-nationen från sönderfall, en risk som han menar var överhängande när han tog över som president efter Boris Jeltsin.

Samtidigt har Putin själv upprepade gånger uttalat sig positivt om en ”federalisering” i grannlandet Ukraina, där många i de östra delarna är skeptiska till den nya västerländskt inriktade regeringen i Kiev.

Väst anklagar Ryssland för att stödja rebellerna i östra Ukraina med pengar och vapen, något som Kreml förnekar.

Artikeln även publicerad på SVT Kultur.

En reaktion till “Ryssland hotar blockera ryskt BBC

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s