Kulturpersonligheter slagträn i Ukraina-krisen

Ryssland kan komma att upprätta en lista på ukrainska kulturpersonligheter som ska förbjudas att resa in i och uppträda i Ryssland. Dumaledamoten Roman Chudjakov från nationalistpartiet LDPR har vänt sig med ett sånt förslag till Rysslands kulturminister, skriver Izvestija. Chudjakov föreslår att listan ska innehålla namn på kulturpersonligheter som ”aktivt stödjer statskuppen och krigsoperationen i östra delen av landet”. Dessa personer ska enligt förslaget ses som ”persona non grata” i Ryssland.
Förslaget kommer efter att Anton Gerasjtjenko, rådgivare till Ukrainas inrikesminister, meddelat att Ukraina förbereder en lista med namn på 500 ryska kulturpersonligheter som ska vägras att resa in och uppträda i Ukraina. I våras gick ca 500 ryska kulturpersonligheter ut i ett öppet brev där de visade sitt stöd för Rysslands president Vladimir Putin och hans politik gentemot Ukraina och annekteringen av Krimhalvön.
Vilka ukrainska kulturpersonligheter som Romas Chudjakov vill se på den ryska svarta listan är oklart, men en inte allt för vild gissning är att det bland annat handlar om medlemmarna i rockgruppen Okean Elzy, som i vintras skapade rubriker i ryska massmedier på grund av att de uppträtt på självständighetstorget i Kiev, vilket fick bland annat sankt petersburgs-politikern Vitalij Milonov att kalla gruppmedlemmarna både ”antiryska” och russofobiska”.

Till radiostationen Echo Moskvy hävdar Chudjakov att hans förslag inte har något samband med den lista över bannlysta ryska kulturpersonligheter som Ukraina förbereder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s