Ukrainsk ”spindelman” tar på sig flagg-kupp

Foto: Mustang-Wanted.com
Foto: Mustang-Wanted.com

En känd ukrainsk extremsportare – eller ”spindelman” om man så vill – erkänner nu att det är han som ligger bakom den spektakulära ”flagg-kuppen” i Moskva, då en ukrainsk flagga placerades högst upp på en av Moskvas sju Stalinskrapor, vars topp-stjärna också målades delvis blå för att symbolisera den ukrainska flaggans färger.

På sin Facebook-sida har Grigorij – eller ”Mustang Wanted” som han kallar sig – lagt ut en selfie som visar hur han står högst upp på den delvis ommålade stjärnan. Han skriver att han utförde det hela ”i en anda av sant patriotiska känslor” och att han nu känner sig tvungen att erkänna sig skyldig. Inte helt utan ironi, ska tilläggas:

…för att få till stånd en frigivning av de oskyldiga ryska medborgare, som har alla chanser att falla offer för det välkänt rättvisa ryska domtolsväsendet.

Han skriver vidare att det tog honom hela natten att utföra det han beskriver som en ”art-performance” och att han var klar runt kl 6 på morgonen. De fyra som nu riskerar sju års fängelse för huliganism ska han inte ha synt till på taket vid den tiden och han hävdar att han inte känner dem.

Grigorij avslutar sin text med att förklara sig villig att överlämna sig till det ryska rättsväsendet i utbyte mot att den ukrainska soldaten Nadezjda Savtjenko friges. Savtjenko togs till fånga av pro-ryska separatister i somras och har sedan dess suttit i ryskt förvar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s