Nemtsovs vän: ”Nödvändigt hitta beställarna”

Chefen för den ryska federala säkerhetstjänsten FSB, Aleksandr Bortnikov, har i rysk tv meddelat att två personer gripits misstänkta för mordet på oppositionspolitikern Boris Nemtsov. Bortnikov offentliggjorde även namnen på de två männen och förklarade att de är från Kaukasus. Den ryska tv-kanalen Life News, som anses ha nära kontakter med den ryska säkerhetstjänsten, publicerade snabbt uppgifter om att FSB fortfarande jagar ytterligare fyra personer som ska ha ”möjliggjort” mordet.

Att FSB ”hittat” några nordkaukaser är förstås inget överraskande. Personer från Tjetjenien brukar dyka upp i ryska mordutredningar när framstående personer mördats. Boris Nemtsovs nära vän och partikollega Ilja Jasjin tar emot nyheten som många andra, med avvaktan, Så skriver han på Facebook:

Сложно судить, реальные это исполнители или следствие пустили по ложному следу. Никаких существенных деталей пока нет, кроме общих комментариев ФСБ. В то же время Бортников заявил, что у силовиков есть исчерпывающие доказательства их вины, включая записи камер наблюдения с места убийства, где четко видны лица задержанных. Будем добиваться, чтобы эти доказательства были обнародованы. ФСБ должно убедительно и публично доказать, что задержанные действительно причастны к преступлению.

Det är svårt att avgöra om det här är de verkliga utförarna eller om utredarna har förts på fel spår. Ännu finns inga betydande detaljer utom FSB:s allmänt hållna kommentarer. Samtidigt meddelade Bortnikov att myndigheterna har omfattande bevis på att de är skyldiga, inklusive filmer från övervakningskameror från mordplatsen där de misstänktas ansikten syns tydligt. Vi ska se till att dessa bevis offentliggörs. FSB måste på ett övertygande sätt bevisa offentligt att de gripna verkligen delaktiga i brottet.

Han fortsätter:

Ключевая задача: установление и задержание заказчиков. Нередко в подобных резонансных делах все сводится лишь к задержанию исполнителей, что позволяет властям получить красивую картинку на ТВ. Но если заказчики сумеют избежать ответственности, практика политических убийств, несомненно, продолжится.

Если следствие действительно заинтересовано в установлении заказчиков, то обязано проверить на причастность к этому преступлению всех высокопоставленных чиновников, которых критиковал Немцов в последние годы. Всех — включая президента России.

Huvuduppgiften är att finna och gripa beställarna, I liknande uppmärksammade mål reduceras allt inte sällan till att gripa utförarna, vilket får myndigheterna att se bra ut i tv. Men om beställarna lyckas hålla sig undan ansvar kommer de politiska morden utan tvekan att fortsätta.

Om utredarna verkligen är intresserade av att finna beställarna måste man också kontrollera om någon av alla de höga tjänstemän som kritiserats av Nemtsov under de senaste åren är delaktiga till  brottet – inklusive Rysslands president.

En reaktion till “Nemtsovs vän: ”Nödvändigt hitta beställarna”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s