Novaja gazeta varnas för andra gången på ett år

ng

Tidningen Novaja gazeta har fått sin andra varning av den ryska tillsynsmyndigheten Roskomnadzor. Det innebär att myndigheten har lagstöd för att vända sig till domstol med ett krav om att få tidningen stängd.

Det som väckt myndighetens uppmärksamhet är att Novaja gazeta publicerat ett stycke ur en bok, som en av tidningens journalister skrivit. Boken har inte publicerats ännu, men redan nominerats till titeln ”Nationell Bästsäljare 2015”.

Nu råkar det emellertid vara som så att författaren använt ett fult ord i texten. Det går inte för sig, menar Roskomnadzor och tilldelar Novaja gazeta en varning för ”obscent språkbruk”.

Det aktuella ordet är ”распиздяйство” – som på svenska skulle kunna översättas till ungefär ”fitteri”. 

Här ska tydliggöras att redaktionen, givetvis väl medveten om reglerna, censurerat det aktuella ordet genom att ta bort ett par bokstäver och ersätta dem med punkter.

Det hjälpte inte. En talesperson för Roskomnadzor menade att ordet visst gick att läsa.

Roskomnadzor är en rysk myndighet med tillsynsansvar över massmedier; en censurmyndighet om man så vill.

Novaja gazeta är en utmärkt tidning med orädda journalister som ofta kommer med avslöjanden som ogillas av makthavarna i Ryssland. Det var också på Novaja gazeta som journalisten Anna Politkovskaja jobbade, tills hon mördades 2006.

Det här är den andra varningen som Novaja gazeta får inom loppet av ett år.

Förra gången Novaja gazeta fick en varning var den 10 oktober i fjol. Då handlade det om en text med titeln ”Om vi inte är Väst – vilka är vi då?”. Roskomnadzor såg tecken på ”extremism” i texten och varnade tidningen.

Den här gången är varningen mildare. Den gäller som redan nämnts obscent språkbruk.

Novaja gazetas chefredaktör tänker försöka överklaga beslutet eftersom tidningen anser att orsaken till varningen är konstruerad. 

Men formellt sett har Roskomnadzor nu lagstöd för att vända sig till domstol med en begäran om att tidningen ska stängas.

Frågan är om så sker. En talesperson för myndigheten har i ett uttalande sagt att ”vi ska använda den här rätten klokt”, att ”överträdelsen inte varit systematisk” och att det ”gått lång tid” sedan förra gången.

Det är möjligen betryggande.

Men om Novaja gazeta verkligen stängs beror nog i slutändan på vad den ryska ledningen vill.

En reaktion till “Novaja gazeta varnas för andra gången på ett år

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s