Ryssland blockerade FN-tribunal om MH17 – lögnerna fortsätter

MH17: videos show missile launcher in vicinity of neighbouring townsRyssland lade som väntat in sitt veto vid kvällens omröstning i FN:s säkerhetsråd och blockerade därmed inrättandet av en FN-tribunal för att döma de skyldiga till nedskjutningen av det malaysiska passagerarplanet Flight MH17. 11 länder röstade för en tribunal och tre stycken – Angola, Venezuela och Kina – lade ner sin röster.

Ryssland har hela tiden varit emot en tribunal i FN:s regi. Rysslands president har tidigare sagt att han anser att en tribunal vore ”kontraprodukivt” och ”för tidigt” och så sent som idag repeterade han sin syn på saken i ett telefonsamtal med Hollands premiärminister Mark Rutte.

Enligt den resolution om en tribunal – som tidningen Kommersant har läst – var det enda målet med en tribunal att ställa de skyldiga för nedskjutningen av planet till svars. Så blir det nu inte. Ryssland gjorde som de lovade och blockerade resolutionen.

Ryssland försvarar sig med att de befarar att en FN-domstol inte skulle vara opartisk utan politisk och bara döma de som i förväg pekats ut av Washington. De hävdar också att de kommer att samarbeta fullt ut med en oberoende utredning, men saken är den att den ryska propagandan gör allt för att misskreditera den utredning som nu leds från Nederländerna. Den är ”inte tillräckligt transparent” heter det. Men säg den brottsutredning som är transparent?

Den 16 juli kunde CNN, efter att ha fått ta del av ett utkast av haveriutredarnas slutgiltiga rapport, berätta att utredningen pekar mot att planet sköts ned från ett område som kontrollerades av separatister. 

Ukraina och USA har hela tiden hävdat att det var proryska separatister som sköt ner MH17 med en luftvärnsmissil som levererats från Ryssland. Trots att det finns mängder av seriösa bevis för den teorin – se rapporter från Bellingcat och Novaja gazeta – förnekar separatisterna och Ryssland all inblandning.

Samtidigt har Ryssland föreslagit egna teorier, kanske för att lägga ut dimridåer för att det ska bli svårare  att se vad som är sanning och vad som är lögn. Ryssland har också ertappats att fara med direkt osanning. Här skriver Eliot Higgins från Bellingcat, som gjort en djuplodande granskning bland annat om Buk-missilens väg till Ukraina –  ingående om de allra första lögnerna.

Det har inte heller saknats konspirationsteorier om flygplanskatastrofen. En av de mer vidriga – som bland annat förts fram av den fd separatistledaren i Donetsk Igor Girkin – handlar om att en del av liken ombord på planet ”inte var färska” och att människorna alltså ska ha varit döda sedan tidigare.

Samtidigt går det inte att komma ifrån att separatisterna skröt om att ha skjutit ner ett plan kort efter att det inträffat. På ett Vkontakte-konto som kopplas till Girkin skröts om att man skjutit ner ett ukrainskt militärtransportplan. Posten raderades dock så snart det gick upp för separatisterna att det inte riktigt förhöll sig på det sättet.

Värt att notera är också att den ryska tv-kanalen Life news i en av mycket tidig rapport slog fast att separatisterna vunnit ”en ny seger” efter att ha skjutit ner transportplanet. Denna sändning ligger på Youtube för alla att se.

Så sent som idag – som av en händelse samma dag som FN:s säkerhetsråd skulle rösta om en tribunal – lanserades ytterligare en fantasieggande teori. Av just Life News, som allmänt anses ha goda kontakter med FSB. I inslaget föreslår en ”oberoende expert” att planet sprängdes från insidan av en bomb och att en påstådd inspelning ska finnas med en pilot som sett allt. Vidare påstås att de ryska ”experterna” köpt inspelningen av den ukrainska säkerhetstjänsten för 250.000 dollar.

Dock bör påminnas om att – som Kyiv post skriver – den ”oberoende experten” i Life news inslag haft svårt att hålla sig konsekvent. Förra sommaren påstod han för Komsomolskaja Pravda att planet som lyfte från Amsterdam inte var samma som sedan kraschade i östra Ukraina utan det andra malaysian Airlines-planet som försvann flera månader tidigare. Nu föreslår alltså samme gynnare att det var en bomb som orsakade katastrofen.

En annan teori som förts fram idag av rysk media är att det var en CIA-agent, som jobbade undercover som journalist på BBC, som ledde operationen med att skjuta ner planet. Här skriver Eliot Higgins mer om det. Intressant läsning.

Haverikommissionens preliminära rapport slog bara fast att planet träffats av ”ett stort antal höghastighetsföremål” utifrån och tog inte ställning i skuldfrågan. I höst kommer den slutgiltiga rapporten, eller rättare sagt handlar det om två rapporter – en om orsaken till katastrofen och en brottsutredning för att slå fast vilka som är skyldiga.  Tills utredarna är klara lär den ryska propagandan – och de ryska nättrollen – spinna vidare. Vilken blir nästa teori?

2 reaktioner till “Ryssland blockerade FN-tribunal om MH17 – lögnerna fortsätter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s