Förslag: Böter eller fängelse för att komma ut

Rainbow_flag_breeze-665x443Ryssland kan vara på gång att utvidga sin redan hårt kritiserade antigay-lag som förbjuder vad som kallas ”propaganda” om homosexualitet riktad till minderåriga.

Nästa vecka ska statsduman ta ställning till ett lagförslag som innebär att homosexuella som håller hand, kramas eller kysser varandra så att andra kan se riskerar mellan 4000 och 5000 rubel i böter. Det skulle alltså bli olagligt att komma ut.

Och om brottet begås på till exempel skolgårdar, universitet eller kulturella institutioner kan straffet rent av bli 15 dagar i fängelse, enligt förslaget som fördöms av människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Redan i dag löper ryska HBTQ-personer stor risk att utsättas för våld och diskriminering och Human Rights Watch befarar att en sådan här lag skulle göra att den utbredda fobin mot homosexuella och transpersoner eskalerar.

Men det är alltså ännu inte säkert att förslaget verkligen blir rysk lag.

Lagförslaget går under det krångliga namnet ”Lagförslag No 916716-6. Om införande av förändringar i Ryska Federationens lag om administrativa lagöverträdelser (vad gäller att upprätta ansvar för publik yttring av icke-traditionella sexuella relationer)” och har författats av två medlemmar i kommunistpartiet.

Journalisten Daniil Turovskij på nyhetssajten Meduza ringde upp en av författarna, Ivan Nikitjuk, för att ställa några frågor. Jag har tagit mig friheten att översätta intervjun.

Varför bestämde ni er för att lägga fram ett sådant här lagförslag?

— Ni är ju en normal människa? Jag anser att naturen har skapat man och kvinna som ett par, i hela djurvärlden finns par. Till och med i växtriket är det så: det finns pistill och ståndare. Men sjuka och onormala människor har beslutat att man får lösa sina sexuella problem på annat sätt. Det är deras psykiska störning – i strid med uppförandenormer och det som naturen bestämt. Med det här lagförslaget förbjuder vi inte någon att hålla på med ”det” – ståndare i ståndare, låt dem hålla på med det under täcket. Men att visa upp sina sataniska strävanden, som Väst tvingar på oss…

Ursäkta, men det här är Ryssland. Vi har ett land som alltid har hedrat traditioner, som haft och har ett samvete, som förstår vad skam är. Men av alla de här kyssande, skäggiga männen kan man inte bli annat än spyfärdig.

I texten till ert lagförslag står det att homosexuella yttringar på offentliga platser kommer att straffas. Vad menar ni med offentliga platser? En trappuppgång till ett bostadshus? En balkong som grannar kan se?

— Offentliga platser är platser där du inte är ensam, som en gata, tunnelbanan och liknande.

Hur ska det gå till? Folk går på gatan och håller varandra i hand eller kysser varandra. Ska polisen gå fram och gripa dem?

— Naturligtvis. Så ska det gå till.

Ska man kastas i fängelse på grund av kärlek?

— Hm, om det är kärlek… Ni menar att en man älskar en man? Kallas det kärlek?

Kan inte det förekomma?

— Jag tror inte att det kan det. Inte hos normala människor, men hos sjuka och perversa är det möjligt.

I dokumentet skriver ni att homosexuella utgör en allvarlig fara för staten och samhället. Vad menar ni?

— Det är ju inte för inte som det här finansieras rätt så generöst från väst och får fäste i Ryssland och i vårt medvetande. Ungdomarna leds i fördärvet, blir desorienterade, födelsetalen tar skada. Allt är noga uttänkt.

I lagförslaget citerar ni Hillary Clinton: ”Homosexuellas rättigheter är mänskliga rättigheter”…

— Hör här, låt mig slippa höra om människors rättigheter! Det blir absurt. Det finns de som gillar att kissa utomhus bland folk. Låt oss skydda deras rättigheter. Vi har redan nått absurditetens gräns med dessa mänskliga rättigheter. Speciellt i Väst. Titta bara vad som händer i Köln! Där har du dem – de mänskliga rättigheterna!

Av allt det ni sagt har jag förstått att ni anser att homosexuella är psykiskt onormala människor?

— Ni är ju en normal människa? Om ni är normal? Kan en man få något att resa sig i era byxor – för att knulla soldaten där bak? Anser ni att det är normalt?

Jag anser att homosexuella är precis likadana människor som alla andra.

— Jag önskar er lycka till.

Sedan slängde dumaledamot Ivan Nikitjuk på luren.

 

Uppdatering 20 januari:
Över 44000 personer har i skrivande stund undertecknat en namninsamling mot lagförslaget. Förslaget ser ut att tas upp i duman för omröstning nu på fredag, men redan har dumans konstitutionella utskott rekommenderat att det avslås.

Källlor:
Слушайте, да не нужно про права людей! Intervjun i original (på ryska).
Dispatches: Jail time for being gay in Russia.


2 reaktioner till “Förslag: Böter eller fängelse för att komma ut

  1. Jag har inget förslag till bättre översättning, men tycker det är synd att inte intervjuaren gick lite långsammare fram för att få fler svar. Jag skulle gärna sett ett spår mot att reda ut det där om huruvida man kan bli då, enligt intervjuoffret, ”smittad” eller vari det farliga ligger?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s