Politiker kritiserade Kadyrov – tvingas be om ursäkt

Oppositionspolitkern Konstantin Sentjenko gjorde något den här veckan som få personer i Ryssland gör – åtminstone offentligt. Han kritiserade Ramzan Kadyrov, hårdför ledare för den ryska delrepubliken Tjetjenien.

Kadyrov sade att företrädarna för den utomparlamentariska opposionen bör behandlas som ”folkets fiender” och ”förrädare”. Sentjenko svarade att Kadyrov är ”Rysslands skamfläck”. Dagen efter bad han om ursäkt.

Men vad var det egentligen som hände? Vi tar det från början.

På kvällen den 12 januari förkunnar Kadyrov att medlemmarna i den utomparlamentariska oppositionen bör behandlas som ”folkets fiender” och ”förrädare”. Enligt Tjetjeniens högste ledare utger de oppositionella sig för att vara bekymrade över Rysslands framtid men i själva verket deltar de bara ”i ett spel som tänkts ut av västerländska säkerhetstjänster”.

Den 13 januari säger Rysslands människorättskomissionär Ella Pamfilova att kommentarer som Kadyrovs ”gör Rysslands president en björntjänst och kastar en skugga över landet”, enligt Interfax.

På morgonen den 14 januari skriver Konstantin Sentjenko, oberoende politiker och ledamot i den lokala lagstiftande församlingen i Krasnojarsk, en uppdatering på sin Facebook-sida. I inlägget anklagar han Kadyrov för att diskreditera utmärkelsen ”Rysslands hjälte” (den högsta hederstitel som finns i Ryssland och som Kadyrov fick år 2004). ”Jag minns när vi här i Krasnojarsk samlade in hjälp till våra killar som åkte iväg för att kriga i Tjetjenien. Då sprang du runt i bergen och dödade våra pojkar”, skriver Sentjenko. Han kallar också Kadyrov ”Rysslands skamfläck”. Inlägget får snabb spridning och har i skrivande stund delats över 5000 gånger.

Samma dag kräver dumaledamoten Sjamsail Saralijev att Ella Pamfilova ber Kadyrov om ursäkt. Pamfilova avböjer med hänvisning till att det är hennes plikt som människorättskomissionär att kräva av myndighetspersoner på alla nivåer att de följer den ryska konstitutionen.

Den 14 januari, strax före midnatt, publicerar tv-kanalen Life News en knastrig ljudinspelning där Sentjenko ber om ursäkt. Ursäkten publiceras också av den tjetjenska tv-stationen Groznyj-TV: ”Om jag får säga något till mitt försvar så vill jag säga att jag inte kunde tro att detta skulle fångas upp och diskuteras så seriöst. Jag ska aldrig sluta be alla som jag sårat om ursäkt. Alla de som förlorat nära och kära i kriget i Tjetjenien. Det jag sa var helt baserat på känslor och inte riktat mot någon särskild person”, hörs Sentjenko säga. Men senare säger han att han aldrig talat med någon från vare sig Life News eller Groznyj TV.

Den 15 januari skriver Sentjenko ytterligare ett inlägg på Facebook. Nu förklarar han att han haft ett samtal med en person, ”som är mycket känd, inte i bara i Krasnojarsk utan i hela Ryssland”. Sentjenko nämner inte vem personen är men mellan raderna framgår att personen tycks vara från Tjetjenien:

”Personen tog personligen illa vid sig av mina ord å hela det tjetjenska folkets vägnar och jag var tvungen att förklara att jag inte menade så”, skriver Sentjenko.

”Under det här samtalet och i samband med umgänge i dag med företrädare för det tjetjenska folket har jag övertygats om den tjetjenska ledarens auktoritet. Man får inte ignorera människors åsikter, de håller verkligen av Ramzan Kadyrov och blir oerhört sårade av uttalanden mot sin ledare”, fortsätter han.

Under samtalet ber Sentjenko verkligen sin samtalspartner om ursäkt. Samtalet spelades uppenbarligen in och hamnade på något sätt hos Life News och Groznyj TV. Men Sentjenko säger i en intervju med Moskvas Eko samma dag att han inte förstår hur det gick till.

Samma dag medger Sentjenko att han fått ta emot dödshot. I en intervju med radiokanalen Govorit Moskva säger han nämligen att det i olika samtal med honom antytts att han skulle kunna gå samma öde till mötes som oppositionspolitikern Boris Nemtsov (som mördades i närheten av Röda torget av misstänkta tjetjenska gärningsmän).

Den 15 januari, på eftermiddagen, publicerar Ramzan Kadyrov ett videoklipp på sitt Instagram-konto där Sentjenko ses be den tjetjenske ledaren om ursäkt. Under klippet har Kadyrov skrivit: ”Jag godtar [din ursäkt] :):):):):)” Kadyrov är mycket aktiv på just Instagram, hans favorit bland alla sociala medier. 

I intervjun med Moskvas Eko betonar Sentjenko dock att han inte ändrat inställning i grundfrågan; han tycker fortfarande att det är fel att anklaga de som inte delar myndigheternas åsikter för att vara folkets fiender, som alltså Kadyrov gjorde.

Sentjenko får också mycket stöd i sociala medier där journalister, oppositionella politiker och andra människor skrivit mängder med tweets och uppdateringar. Det handlar inte bara om stöd till Sentjenko. Många skriver också kritiskt om den tjetjenske ledaren.

”Alla hederliga människor kan väl skriva i dag att Kadyrov är Rysslands skamfläck? Han kommer inte att tvinga alla att be om ursäkt”, tweetar en man i Jekaterinburg som tycks ha dragit igång kampanjen. 

Och det tog skruv. På kvällen den 15 januari hade hashtaggen #КадыровПозорРоссии (#KadyrovÄrRysslandsSkamfläck) snabbt vuxit till en av de populäraste på det ryska segmentet av Twitter. 

   

 

  

Källor: 
Life News, Moskvas Eko, Groznyj TV, Interfax, Open Russia, Meduza, Kadyrovs instagram. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s