Separatistledare erkänner att folk avrättades enligt Stalin-lagar i Slovjansk

Den avhoppade ledaren för de ryskstödda separatisterna i östra Ukraina, Igor Girkin (i Ryssland mer känd under sitt nomme-de-guerre ”Strelkov”), har erkänt i en rysk radiointervju att han upprättade domstolar i Slovjansk baserade på militärlagar från Stalin-tiden.

Intervjun har genomförts av Radio Komsomolskaja Pravda, som hör till tidningen med samma namn. Den spelades in redan förra veckan och jag hade egentligen missat den om det inte vore för att Radio Svoboda uppmärksammat den.

Jag har lyssnat igenom intervjun, som är 42 minuter lång och utan överdrift känns som enda lång hyllning till Igor Girkin. Programledaren kallar honom för ”legendarisk” och flera av de lyssnare som ringer in till programmet öser lovord över den före detta separatistledaren.

Intervjun kan närmast beskrivas som surrealistisk. Girkin talar sig varm om Novorossija-projektet, det vill säga drömmen om en prorysk stat som sträcker sig från Charkiv till Odessa i sydöstra Ukraina. Vi får också veta att Girkin aldrig gillade sin pappa, efter ”han var aktivt verksam demokrat”. Vidare talar han om Sovjetunionens diktator Josef Stalin i positiva ordalag och menar att diktatur ibland ”är helt nödvändigt”.

Girkin beskriver också hur lyckliga han och hans mannar blev när de hörde om annekteringen av Krim.

”När vi gick mot Slovjansk blev vi verkligen gripna av händelserna på Krim som gjorde oss lyckliga men var helt oväntade för oss”.

Men det är först alldeles på slutet av intervjun som Girkin säger det riktigt intressant.

När han får frågan hur han hanterade den omfattande plundringen som förekom i Slavjansk när separatisterna hade kontrollen, svarar han snabbt:

”Genom avrättningar!”

Enligt Girkin dömdes människor i Slovjansk till döden i militärdomstolar ”i enlighet med 1941 års militärlagar som inrättades av Josef Stalin”.

Han säger att fyra människor dömdes till döden och avrättades under hans tid i Slovjansk. ”Två soldater och en lokalinvånare för plundring och en för att ha dödat en militär”. Han hävdar också att en av de som avrättades var en ”ideologisk anhängare” av den ukrainska, nationalistiska rörelsen Högra Sektorn.

Efter att den ukrainska armén återtog Slovjansk från separatisterna upptäckte man en massgrav med döda kroppar, dock var liken fler än fyra.

Girkin ser sig uppenbarligen också som utom räckhåll för rättvisans långa arm. Han sa i intervjun att han inte är ett dugg orolig över att ställas till svars i en internationell domstol ”eftersom det är ett instrument i segrarens händer” och att han är ”djupt övertygad om att jag inte kommer hamna i Haag och kommer göra allt för att inte hamna där”.

Källor: Radio Svoboda, Radio Komsomolskaja Pravda.

En reaktion till “Separatistledare erkänner att folk avrättades enligt Stalin-lagar i Slovjansk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s